În ritmul alert al vieții moderne, mulți dintre noi tindem să subestimăm importanța somnului și renunțăm cu lejeritatea la orele de odihnă în favoarea responsabilităților zilnice. Însă lipsa somnului sau privarea de somn poate avea consecințe serioase asupra stării de sănătate fizice și mentale. Continuă lectura acestui articol și descoperă conexiunea dintre somn și starea de sănătate și cum poți beneficia de odihnă pentru a avea o viață sănătoasă.

Funcțiile cognitive

Creierul este un organ care funcționează permanent, însă și acesta necesită o perioadă de recuperare. Privarea de somn și de orele prețioase de odihnă afectează creierul în mod semnificativ, chiar dacă efectele nu sunt observabile după primele nopți nedormite.

Pentru ca funcțiile creierul să se mențină active, este necesar ca toate fazele ciclului de somn să se realizeze corespunzător. Când somnul durează mai puține ore decât este recomandat sau calitatea acestuia este scăzută ca urmare a apneei sau a trezirilor cauzate de temperatura nepotrivită, principalele funcții cognitive afectate sunt:


  • memoria;

  • concentrarea;

  • atenția;

  • planificarea;

  • organizarea;

  • luarea deciziilor.

Dacă te confrunți cu tulburări ale somnului, precum insomnia, este util a stabili un program de somn. Pentru a-ți fi mai ușor să implementezi acest program, poți alege melatonina capsule. Melatonina este un hormon care se secretă în mod normal seara și care pregătește corpul pentru somn. Astfel, administrarea acestui supliment induce relaxarea organismului și favorizează somnul.

Tulburările metabolice

Somnul are un impact semnificativ asupra modului în care organismul procesează glucoza din alimentație. Privarea de somn conduce la creșterea rezistenței la insulină. Astfel, celulele devin mai puțin sensibile la acțiunea insulinei, ceea ce face să fie nevoie de o secreție mult mai mare a acestui hormon de către pancreas pentru metabolizarea aceleași cantități de glucoză. Dacă situația persistă, se dezvoltă diabetul zaharat de tip II.

Un alt efect al privării de somn se poate observa la nivelul hormonilor responsabili de senzația de foame și de sațietate. Lipsa somnului stimulează secreția grelinei (hormonul foamei) și reduce concentrația de leptină (hormonul sațietății), ceea ce conduce la creșterea apetitului. De aceea, persoanele care nu dorm suficient au tendința de a mânca seara și noaptea și, de cele mai multe ori, consumă alimente nesănătoase. Un astfel de comportament alimentar promovează apariția obezității.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Sistemul imunitar

În timpul somnului se desfășoară o multitudine de procese specifice sistemului imunitar, precum:


  • producerea leucocitelor (celule implicate în distrugerea agenților patogeni);

  • formarea anticorpilor;

  • stimularea funcției citokinelor.

Când perioada de somn este scurtă, procesele specifice sistemului imunitar nu se desfășoară corespunzător. Astfel, imunitatea scade, iar organismul este mai susceptibil la dezvoltarea infecțiilor.

Aparatul cardiovascular

Studiile recente au demonstrat că privarea de somn afectează și sistemul cardiovascular. De aceea, cei care dorm mai puține ore pe noapte au un risc mai crescut de a dezvolta:


  • hipertensiune arterială;

  • ateroscleroză;

  • infarct miocardic;

  • accident vascular cerebral.

În somn, stările inflamatorii sunt ținute sub control. Dacă durata somnului scade, este favorizată o stare de inflamație cronică. Aceasta aduce un risc mai mare de apariție a aterosclerozei, adică depunerea colesterolului la nivelul pereților vaselor de sânge.

Citeste si:
Oana Roman, despre starea de sănătate a mamei sale. Cum se mai...
Oana Roman, despre starea de...

Pielea

Somnul este un factor important și pentru sănătatea pielii. Efectele privării de somn se pot observa cel mai repede la nivelul pielii. Astfel, după câteva nopți sau chiar după o noapte în care dormi mai puțin, poți observa modificările care apar la nivelul pielii, precum:


  • pielea arată obosită, deshidratată;

  • cearcănele devin mai evidente;

  • apar tumefacții (umflături) la nivelul ochilor.

Dacă te confrunți cu o afecțiune dermatologică, lipsa somnului poate agrava simptomatologia acesteia. Spre exemplu, cei care sunt diagnosticați cu psoriazis sau acnee pot observa exacerbarea manifestărilor specifice.

Deși lipsa somnului este adesea subestimată, efectele acesteia se pot observa la nivelul întregului organism. Primele simptome ale privării de somn includ scăderea capacității de concentrare și a atenției, apariția cearcănelor, a unei stări de oboseală și iritabilitate. Fiecare noapte de somn reprezintă o perioadă de odihnă, refacere a energiei și regenerarea organismului. De aceea, este important a adopta un program de somn care să cuprindă un număr adecvat de ore conform vârstei tale. Redescoperă puterea vindecătoare a somnului și bucură-te de sănătate și vitalitate.

Citeste si:
Acizii grași Omega-3: beneficii importante pentru sănătatea...
Acizii grași Omega-3:...

Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Februarie 2024 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.