Din data de 24 februarie, momentul în care forțele armate ruse au invadat Ucraina, la nivel european și mondial au urmat o serie de sancțiuni la adresa Rusiei. Nici autoritățile de la Kremlin nu au stat degeaba și au început a face presiuni în Europa datorită alimentării cu gaz. Rusia a impus țările din Europa să achite gazul rusesc în ruble. Comisia Europeană a propus o soluție pentru companiile din Uniunea Europeană prin care pot achita pentru gazele ruseşti fără a încălca sancţiunile UE împotriva Rusiei.

Cum ar putea plăti țările din Europa gazul rusesc fără a încălca sancțiunile

Luna trecută, Comisia Europeană a anunțat că țările UE își pot achita serviciile pentru gazul rusesc, dar fără a încălca sancțiunile impuse de Europa împotriva Rusiei. Acest lucru este posibil doar în anumite condiții, după ce Moscova a cerut statelor europene ca plata gazului să se facă deja în ruble, moneda națională a Rusiei.

Potrivit unui ghid actualizat și pus la dispoziție țărilor UE, Comisia Europeană menționează că sancțiunile europene nu interzic companiilor să își deschidă un cont la o bancă desemnată și să facă plățile pentru gazele rusești în moneda care este indicată în contractele lor existente. Tranzacția este declarată reușită atunci când moneda specificată este achitată. Majoritatea contractelor țărilor din Europa încheiate cu compania rusească Gazprom sunt în euro sau dolari.

După un val de sancțiuni la adresa Rusiei, Gazprom a decis ca toate țările care se folosesc de gazul rusesc să-l achite în ruble, iar țările care vor refuza noile condiții nu vor mai beneficia de gaz din parte Rusiei.

Polonia și Bulgaria a rămas fără gaz rusesc

Luna trecută, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, după ce țările au refuzat să achite gazul în ruble. La scurt timp, Guvernul de la Sofia a anunțat că Bulgaria va începe să primească gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite începând din luna iunie.

Guvernele din UE și marii importatori de gaz au cerut de la Bruxelles mai multă claritate în ceea ce privește posibilitatea de a cumpăra în continuare gaz din Rusia, utilizat la încălzirea locuinţelor, producerea de electricitate şi alimentarea cu energie a fabricilor din Europa.

Citeste si:
Scandalul cerealelor ucrainene. România caută un plan să împace și...
Scandalul cerealelor...

Companiile ar trebui să ofere o explicație clară în care să se menționeze că în momentul în care achitările se fac în euro sau dolari, detaliu indicat și în contractele dintre cele două părți, obligațiile de achitare sunt respectate și îndeplinite.

„Astfel de plăţi în acea monedă descarcă definitiv operatorul economic de obligaţiile de plată care decurg din contractele respective, fără alte acţiuni din partea acestuia în ceea ce priveşte plata”, se arată în comunicat.

Odată ce companiile fac achitările în euro sau dolari, acestea vor evita implicarea în relațiile cu banca centrală rusă, cea care este sancţionată şi care ar fi putut fi implicată în conversia monedei euro în ruble.

Citeste si:
UE adoptă un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia
UE adoptă un nou pachet de...

Potrivit decretului preşedintelui Vladimir Putin, o tranzacţie este considerată finalizată în momentul în care moneda străină va fi convertită în ruble.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.