Țările membre UE au decis adoptarea unui nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei în urma invaziei sale asupra Ucrainei. De această dată, statele UE s-au revoltat în privința anexării celor 4 teritorii ucrainene de către statul rus.

Rusia se alege cu un nou pachet de sancțiuni din partea UE

Statele UE au adoptat al 8-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia după ce statul atacator a anexat în mod ilegal

"Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către (preşedintele rus Vladimir) Putin", a anunţat preşedinţia cehă prin rotaţie a Consiliului UE, într-un mesaj postat pe Twitter.

Preşedintele Cehiei a postat un mesaj pe contul de Twitter în care a indecat că noul pachet de sancțiuni cuprinde următoarele sancțiuni:


  • interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente;

  • extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor - produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.;

  • interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie;

  • o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie (două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia - n.r.).

Anexarea celor patru teritorii ucrainene de către Rusia este condiderată ilegală

Anezarea ilegală a teritoriilor ucrainene de către Rusia cuprinde regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, acestea constituind în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei. Rusia a anunţat anexarea teritoriilor după ce a ordanizat referendumuri în regiunile respective. Occidentul şi Kievul au declarat că această procedură este ilegală și nu va fi recunoscută.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a oficializat la data de 30 septembrie anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk Herson și Zaporojie, în urma unor referendumuri organizate în aceste regiuni. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că această anexare este „ilegală şi ilegitimă“. De asemenea, a avertizat Moscova să nu folosească armele nucleare în acest conflict.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa aceste teritorii acum ocupate şi noi o vom sprijini să continue eliberarea acestor teritorii“, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe conferinţă de presă ce a avut loc la Bruxelles.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2022 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.