Tot mai multe țări din Uniunea Europeană refuză importurile de cereale din Ucraina. Polonia și Ungaria le-au interzis deja, Bulgaria ia în calcul această variantă, iar Slovacia le-a interzis temporar. Comisia Europeană descrie deciziile drept inacceptabile. România încă se gândește. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea un plan prin care să împace și fermierii, și Comisia Europeană.

România caută o soluție în scandalul cerealelor ucrainene. Vrea să împace și fermierii, și Comisia Europeană

În urmă cu aproape două săptămâni, fermierii români au protestat față de importurile de cereale din Ucraina, cerând măsuri concrete și rapide pentru a avea o șansă în fața cerealelor mai ieftine din Ucraina.

Premierul Ciucă a promis atunci că Guvernul se gândi la o soluție și că instituțiile abilitate trebuie să își facă datoria. Lua în calcul un control atent al fluxurilor care trec prin România.

Mai clar, țara noastră să fie, așa cum s-a decis prima anterior, doar un culoar de transport pentru mărfurile din teritoriul aflat în război. Problema este că o bună parte din cerealele vecinilor au rămas la noi.

„Problema mare pentru fermierii români a apărut în momentul în care aceste cereale - grâu, porumb - au început să fie cumpărate în piaţa din România şi preţul cerealelor pe care fermierii români le aveau în stocuri a scăzut foarte mult”, a spus Vlad Macovei, Asociația „Forța fermierilor”.

Polonia și Ungaria au spus „NU” cerealelor ucrainene

Multe țări din UE au trecut deja de stadiul declarațiilor. Polonia și Ungaria au interzis importurile, Bulgaria ia în calcul asta, iar Slovacia le-a suspendat temporar. Comisia Europeană este de părere că acțiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt „inacceptabile”. România, în schimb, încă ezită, vând să împace și fermierii, și pe cei de la Bruxelles.

Citeste si:
Petre Daea anunță că păstrăm importurile de cereale din Ucraina:...
Petre Daea anunță că păstrăm...

„Nu am astfel de elemente la acest moment. Sigur, poziţiile ţărilor europene la acest moment nu sunt neaparat armonizate”, a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern.

„Toată lumea vrea, dar să se şi poată. Suntem, totuşi, în Uniunea Europeană. Merg pe acest culoar al înţelegerii. Mă întâlnesc, evident, miercuri cu omologul din Ucraina”, a transmis Petre Daea, ministrul Agriculturii.

„Vom vedea şi cum va arăta abordarea Comisiei Europene în acest context şi, pornind de la această nevoie de a-i spijini pe ucraineni, dar şi de la nevoia de a proteja interesele fermierilor români”, a continuat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern.

Agricultorii români acuză că, de mai bine de un an, lucrează în piedere. Piaţa e suprasaturată de marfa ucrainenilor, așa că, în loc de 2 lei - cu cât ar trebui să vândă kilogramul de grâu - abia dacă îl dau cu un 1,10 lei. 60% din cerealele ucrainene au trecut pe la noi prin țară, conform informațiilor din piață.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Aprilie 2023 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.