Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, vineri, după o întrevedere cu omologul său ucrainean, că păstrăm importurile de cereale ucrainene. Polonia și Ungaria le-au interzis deja, Bulgaria ia în calcul această variantă, iar Slovacia le-a suspendat temporar.

Ministrul Petre Daea anunță că păstrăm importurile de cereale ucrainene

Ministrul Agriculturii a declarat că România așteaptă acum o decizie a Comisiei Europene pe marginea acestui subiect, pentru a nu crea discuții și mai mari pe piața europeană, după ce mai multe țări din regiune au luat o serie de măsuri în ceea ce privește cerealele din Ucraina.

„Întâlnirea a fost generată de situația în care ne aflăm cu toții. Suntem principalul coridor de solidaritate pentru cerealele din Ucraina. Îl păstrăm. Respect poporul ucrainean. Din bazinul Marii Negre ies cantități de cereale care asigura hrană pe planetă. Suntem obligați să facem reguli noi pentru a răspunde la nevoile fermierilor ucraineni și români.

Am convenit să ne punem de acord asupra câtorva aspecte. Să putem îmbunătăți situația, știind deja că 4 țări au luat decizia de a opri importul. Noi n-am făcut acest lucru pentru că am vrut să fim alături de fermieri și să respectăm acordurile pe care le-am semnat. Sunt în discuție măsuri la nivelul UE. Și vicepreședintele CE a afirmat că deciziile luate de celelalte țări sunt ilegale. S-a impus a se ridică aceste decizii. Suntem solidari și cu fermierii din celelalte țări, dar regulile trebuie să le facem în comun. Nu ne avantajează, ci ne creează probleme suplimentare.

Fermierii români își pun întrebarea 'Cum România nu poate?'. Noi am convenit să așteptăm decizia pe care o va lua Comisia! Solicităm măsuri urgențe pentru a rezolva problema de comun acord. Să ne protejăm fermierii, să dăm curs cerealelor din Ucraina să plece spre destinațiile cunoscute Cei doi comisari au venit cu un pachet cu 2 posibilități de intervenție: compensarea fermierilor - 100 de milioane de euro. S-a spus că suma pentru România e una mică, nu răspunde nevoilor fermierilor.

A două direcție - pe o perioada de timp, până pe 5 iunie, să se întrerupă importul pentru 4 produse: grâu, porumb, floarea soarelui, răpită, în cele 4 țări. Propunerea Comisiei a fost discutată. Cei 5 miniștri au transmis o scrisoare către comisarii europeni, pentru a completa lista cu produse. Condiția? Ţarile să renunțe la regulile impuse! Suntem în situația de a aștepta decizia Comisiei!", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Petre Daea se așteaptă să apară în România o cantitate mai mare de produse ucrainene

„Semnalul Slovaciei - identificarea pesticidelor în grâu, e un semnal de alertă. Am luat măsurile comunicate deja: să prelevăm probe în vama. Sunt birouri vamale în țară și la frontieră. Pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului. Să nu aglomeram intrările la graniță și să ne asigurăm că produsul e în regulă. Atunci când Comisia va hotărî să se oprească importurile, lucrurile se subînțeleg.

Nu Ministerul Agriculturii e responsabil pentru toate, dar asta nu e o scuză. Am devenit inamicul numărul 1, dar și salvatorul situației. Am stabilit să punem sigiliu transportului din Ucraina, rutier sau feroviar. Sigiliul e siguranța că îl putem urmări. Va fi urmărit prin sistem și confirmat la destinație că nu s-a desfăcut sigiliul. Am stabilit să avem o comunicare săptămânală pe produsele importate, de tranzit. Asta nu înseamnă că nu le-am avut până acum. Să așteptăm până pe 25 aprilie, să vedem ce decide Comisia. Noi ne vom întâlni pentru a stabili o regulă pentru o perioada lungă de timp. Săptămâna viitoare vine din nou ministrul ucrainean”, a mai declarat Petre Daea.

Citeste si:
UE interzice importul de produse provenite de pe terenuri...
UE interzice importul de...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Aprilie 2023 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.