România nu a luat nici acum o decizie în ceea ce privește importul cerealelor din Ucraina, precum au făcut deja alte țări din UE deja. În timp ce fermierii români se plâng de pagube de miliarde de euro, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost audit în Parlament, după ce opoziția i-a cerut demisia printr-o moțiune de cenzură. Discursul oficialului a durat 50 de minute. Totul a fost citit dintr-un carnețel.

Discursul ministrului Agriculturii, Petre Daea, după moțiunea simplă împotriva sa, în scandalul cerealelor

PSD vrea să ceară suspendarea temporară a importurilor de produse agroalimentare din Ucraina, în timp ce opoziția cere demisia ministrului Daea. Cel din urmă a fost chemat în fața parlamentarilor ca să dea explicații pentru situația în care se află fermierii.

„Știți de ce s-au scumpit toate în România? Răspuns: Daea!”, Daniel Codruț Blaga, deputat USR.

Într-un discurs de aproape o oră, Petre Daea a găsit ocazia de a-și înșira realizările din cele zece luni de mandat. Pe toate le-a citit dintr-un carnețel. „Acesta e jurnalul. Este, practic, un răspuns al moțiunii conștiinței mele”, Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Oficialul nu a pierdut rândul nici când zece parlamentari de la AUR au urcat în spatele său cu bannere prin care cereau oprirea importurilor din Ucraina. „Agenţii români s-au văzut interesaţi de această oportunitate şi s-au îndreptat spre ofertă. Acestea coroborate şi cu o rezistenţă din partea fermierilor”, Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Moțiunea simplă va fi votată astăzi. Între timp, PSD a propus suspendarea temporară de produse agroalimentare din Ucraina, dar fără blocarea tranzitului, cum a făcut, de exemplu, Polonia.

Măsura ar veni la câteva luni după ce fermierii au cerut măsuri urgente. Cu două săptămâni în urmă, mii de agricultori au protestat cu tractoarele în stradă, fiind nemulțumiți că România a primit doar 10 milioane de euro sprijin de la Comisia Europeană, cea mai mică valoare acordată în estul Europei.

Citeste si:
Petre Daea anunță că păstrăm importurile de cereale din Ucraina:...
Petre Daea anunță că păstrăm...

Situația critică în care se află fermierii români este confirmată de cifre. La finalul anului 2022, tona de grâu costa 370 de euro, iar acum a ajuns la 240 de euro.

În ultimele zile, Ungaria, Slovacia şi Polonia au interzis pe rând importurile de cereale și produse oleaginoase din Ucraina. O măsură similară ia în calcul şi Bulgaria. Polonia însă a mers şi mai departe şi a blocat inclusiv trazitul produselor agroalimentare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Aprilie 2023 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.