Regatul Unit doreşte să facă, în negocierile cu Uniunea Europeană, modificări semnificative în aplicarea Protocolului privind Irlanda de Nord, dar premierul Boris Johnson consideră că acest acest lucru este posibil în cadrul existent, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al şefului executivului de la Londra, relatează Reuters.

#postBrexit - Londra vrea să facă schimbări în aplicarea Protocolului nord-irlandez

„Credem că protocolul aşa cum a fost elaborat permite negocieri şi îmbunătăţiri suplimentare şi că pot fi făcute ameliorări, pentru a permite funcţionarea sa pe termen lung'', a spus reprezentantul guvernului britanic.

„Dorim să facem schimbări semnificative asupra modului în care protocolul este pus în practică, folosind flexibilitatea care a fost avută în vedere la redactarea sa'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

La jumătatea săptămânii trecute, Regatul Unit a anunţat că nu se va abţine de la adoptarea unor măsuri pentru a soluţiona tensiunile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, după ce în ajun Uniunea Europeană a făcut un apel la ''creativitate şi hotărâre'' din partea Londrei pentru soluţionarea diferendului referitor la Protocolul nord-irlandez.

Retail jobs

Ministrul de externe britanic Liz Truss a explicat că propunerile Bruxellesului nu au reuşit să trateze problema esenţială referitoare la controlul transportului de mărfuri între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, afirmase marţi seară că Londra ar trebui să dea dovadă de ''creativitate şi hotărâre'' pentru a soluţiona diferendul referitor la Protocolul privind Irlanda de Nord în loc să ameninţe cu acţiuni unilaterale.

Regatul Unit ameninţase voalat Bruxellesul că ar putea acţiona unilateral.

Protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Citeste si:
Londra: flota rusă din Marea Neagră încă are capacitatea de a lovi...
Londra: flota rusă din Marea...

Totuşi, guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului. Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.