Un sofer roman a declarat pentru El Mundo ca, in timp ce se afla intr-un spatiu de servicii de pe autostrada A20, intre localitatile Limoges si Brive-la-Gaillarde, la ora 22.45, in 21 decembrie, a fost abordat de un alt sofer, care i-a cerut indicatii pentru a ajunge pe autostrada catre Lyon.

Romanul sustine ca era tunisianul Anis Amri, autorul atentatului de la targul de Craciun din Berlin, si ca a incercat sa avertizeze autoritatile. Anis Amri a fost ucis 28 de ore mai tarziu, in Milano, dupa ce a trecut doua frontiere fara a fi identificat.

Alexandru Gindea, in varsta de 37 de ani, transporta marfuri din 2001, de cand a parasit Bucurestiul pentru Girona (Spania).

Romanul a povestit ca la putin timp dupa intalnirea cu Anis Amri a vazut pe internet doua fotografii cu teroristul distribuite de autoritati. In ele l-a recunoscut pe barbatul cu care a petrecut ”10 minute pentru a-i explica, in franceza, cum sa gaseasca autostrada care duce la Lyon”.

Gindea a vrut sa informeze rapid autoritatile franceze legat de locul in care l-a vazut si unde se indrepta presupusul autor al masacrului, insa nu i-a fost simplu.

Mi-ar fi folosit un numar de telefon langa fotografiile cu el pe care le-am vazut la urmatoarea mea oprire, in Toulouse. Mi s-a parut ciudat sa fie atat de dificil sa dai informatii despre un terorist. M-a suprins ca spuneau ca dau o recompensa de 100.000 de euro in Germania, in schimbul informatiilor care ar fi dus la prinderea sa, dar nu au pus un numar de telefon. Cu patru controale specifice, politia franceza l-ar fi prins”, a spus soferul. ”Si, chiar daca nu este cel mai important, poate aveam acum 100.000 de euro”, a adaugat el.


Romanul se afla intr-o statiune din Pirinei, unde petrece sarbatorile cu familia. Aici, el le-a aratat jurnalistilor El Mundo factura cu apelurile internationale efectuate saptamana trecuta (Roaming: 98 de euro), intre care se afla si trei catre politia din Berlin.

”Am cautat in mai multe feluri, ca Polizei Berlin, pentru a ajunge la un numar de telefon adecvat. Nu ma interesa in care dintre tari sun, insa aveam ca prioritate Franta, pentru ca vorbesc franceza si pentru ca acolo se afla teroristul. Am decis sa sun din Franta la 112”, a mai povestit Gindea.

Citeste si:
Interviu cu Lucian Gheorghe, românul care antrenează creierul...
Interviu cu Lucian Gheorghe,...

Soferul roman a povestit intalnirea cu suspectul, iar operatorul de la 112 i-a raspuns ca ar fi fost bine sa mearga chiar el dupa masina teroristului,scrie News.ro.

Teroristul a venit foarte decis la roman

In noaptea despre care vorbeste Gindea vizibilitatea era destul de scazuta. Cand o masina s-a apropiat de el la punctual de oprire Puy de Grace, a crezut ca ar putea fi hoti. A vazut ca era un singur barbat in vehicul.

”A venit foarte hotarat la usa mea. Destul de ingrijit, barbierit, cu un pulover de lana alba. Eu, in camion, el, in picioare, pe asfalt. Dupa cinci minute a inceput sa tremure de frig. Cauta autostrada spre Lyon, care era la 40 de kilometri in fata. M-am oferit sa caut pe GPS sau mobil, dar mi-a spus ca nu avea. Am fost multumit ca a plecat si ca nu era un hot. El era fericit ca nu gresise drumul. Eu eram precaut, m-au furat de cateva ori pe autostrada. El vorbea franceza destul de prost si cu un accent italian: a salutat la plecare cu «ciao». Nu cunostea tara. Am dedus ca nu era francez. Nu am vazut numarul de inmatriculare, pentru ca a iesit prin dreapta mea si avea o lumina slaba. Parea magrebian, turist. In niciun caz, terorist sau fugar. Cineva din Franta trebuie sa-l fi ajutat sa fie atat de aranjat”, si-a mai amintit Gindea.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

Intrebat la ce s-a gandit cand a aflat ca a fost ucis, romanul a spus ca la soferul polonez pe care tunisianul l-a sechestrat si injunghiat. Potrivit lui Alexandru Gindea, politia germana vrea sa il interogheze saptamana aceasta.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.