Îmbătrânirea prematură a pielii este o preocupare comună pentru femei, dar și pentru bărbați.

Riduri fine, riduri mai adânci, pori dilatati și petele pigmentare sunt toate semne ale îmbătrânirii care ne pot face să arătăm mai bătrâni decât suntem în realitate. Vestea bună este că există multe modalități prin care putem reduce semnele îmbătrânirii premature și pentru a ne menține pielea să arate tânără și strălucitoare. Iată, așadar, 10 modalități prin care poți reduce îmbătrânirea prematură a pielii:

Folosește protecție solară

Expunerea la soare este una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature, așa că este important să îți protejezi pielea de razele UV, care sunt foarte dăunătoare. Asigură-te că porți protecție solară cu un SPF de cel puțin 30 în fiecare zi, chiar și în zilele înnorate.

Exfoliază pielea în mod regulat

Exfolierea elimină celulele moarte ale pielii, care pot înfunda porii și pot duce la acnee și alte probleme ale pielii. Utilizează un exfoliant blând pentru tenul tău, o dată sau de două ori pe săptămână, pentru a-ți menține pielea netedă și curată.

Păstrează pielea hidratată

Pielea uscată poate face ca ridurile și liniile fine mai vizibile. Asigură-te că bei multă apă și, de asemenea, că folosești o cremă hidratantă pentru a-ți menține pielea hidratată. De asemenea, trebuie să alegi creme hidratante specifice vârstei tale. Pe ambalaj vei găsi întotdeauna recomandări privind grupa de vârstă căreia se adresează produsul.

Renunță la fumat

Fumatul accelerează procesul de îmbătrânire și poate provoca riduri și linii fine în jurul gurii și ochilor. Renunțarea la fumat îți va ajută pielea să arate și să fie mai sănătoasă. În plus, întreg organismul îți va mulțumi pentru că vei fi mult mai sănătoasă în general.

Citeste si:
Eliberează-ți mintea de tot ce doare: modalități ușoare de a alunga...
Eliberează-ți mintea de tot...

Dormi suficient

Lipsa somnului este o problema comună a femeii moderne. Te poți trezi cu cearcăne și riduri în jurul ochilor. Este indicat să dormi cel puțin 7-8 ore în fiecare noapte pentru a-ți menține pielea mereu vitalizată. În plus, inclusiv micile probleme precum acneea sau alergiile se pot vindeca mai repede dacă dormi suficient.

Utilizează retinoizi

Retinoizii sunt derivați ai vitaminei A care ajută la creșterea producției de colagen, la reducerea liniilor fine și a ridurilor și la îmbunătățirea texturii generale a pielii. De asemenea, cremele cu colagen sunt ideale pentru a-ți menține pielea mereu sănătoasă. Unele creme te ajută să ameliorezi inesteticele pete pigmentare.

Evită consumul excesiv de alcool

Consumul excesiv de alcool poate deshidrata pielea, ducând la apariția ridurilor și liniilor fine. Fii atentă la cât de mult bei și la ce anume bei. În plus, hidratează-te suficient cu apă plată, ceaiuri și alimente lichide precum supele.

Citeste si:
Monica Odagiu și-a speriat de moarte fanii. Actrița a ajuns piele...
Monica Odagiu și-a speriat de...

Urmează o dietă sănătoasă

O dietă bogată în fructe, legume și grăsimi sănătoase te poate ajută să-ți menții pielea tânără și strălucitoare. Evită alimentele procesate și băuturile cu mult zahăr, care pot provoca inflamații și pot duce la îmbătrânirea prematură.

Utilizează produse blânde de îngrijire a pielii

Evită utilizarea produselor dure de îngrijire a pielii, cum ar fi cele cu concentrații mari de alcool, care pot usca pielea și provoca iritații. În schimb, optează pentru produse blânde, fără parfum, care sunt special formulate pentru pielea sensibilă.

Evită expunerea excesivă la soare

Pe lângă faptul că trebuie să folosești zilnic produse de protecție solară, încearcă să eviți expunerea prelungită la soare, mai ales în mijlocul zilei, când soarele este cel mai puternic. Dacă trebuie să stai afară, caută locuri cu mai multă umbră și poartă îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare, pentru a-ți proteja și mai mult pielea.

Citeste si:
Îngrijește-ți pielea într-un mod rapid și eficient chiar acum!
Îngrijește-ți pielea într-un...

De asemenea, îngrijirea adecvată a pielii ar trebui să includă și vizite regulate la un dermatolog pentru a verifica eventualele probleme și pentru a primi sfaturi profesionale despre cum să-ți îngrijești corect tenul. Genetica, factorii de mediu și stilului de viață joacă un rol important în îmbătrânirea pielii și nu este vorba doar de a urma sfaturi de îngrijire, ci și despre a face alegeri sănătoase pentru tine.

Și stresul poate provoca o serie de efecte negative asupra pielii, inclusiv acnee, riduri și pigmentarea pielii. Caută câteva modalități pentru a gestiona stresul prin exerciții fizice, meditație sau orice altceva ce îți face plăcere. Astfel, vei avea o piele tânără și sănătoasă. Pielea fiecăruia este diferită și ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta.

Citeste si:
Dușurile reci au grijă atât de pielea ta, cât și de sănătatea mintală!
Dușurile reci au grijă atât...

În general, este important să reții că îngrijirea pielii este un proces continuu, care necesită răbdare și dăruire. Urmarea sfaturilor de mai sus în rutina ta zilnică poate ajuta la reducerea semnelor îmbătrânirii premature.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.