Cremele pentru față vin sub diverse forme pe rafturile magazinelor. Textură lejeră, uleioasă, densă, cremă de zi sau de noapte, sute de branduri, unele mai apreciate ca altele - să îți alegi crema potrivită pentru tine poate fi o provocare în ziua de astăzi. Lucrurile se simplifică atunci când știi ce tip de ten ai și ce particularități are acesta.

În general, fiecare tip de ten vine cu particularitățile sale, acesta fiind și modul principal prin care îți poți da seama în ce tabără te încadrezi. Iată care sunt caracteristicile fiecărui tip de ten și ce ar trebui să bifeze crema de față potrivită pentru tine:

Tenul gras

Dacă ai pori dilatați, puncte negre, exces de sebum în zona T a feței, adică pe frunte, nas și bărbie, alege o crema pentru tenul gras. Aceasta ar trebui să aibă o textură lejeră, de tip gel, deoarece o cremă mult prea densă blochează porii și favorizează apariția acneei. Totodată, poți apela la cremele ușor hidratante, care au un efect de matifiere a tenului. După ce te-ai asigurat că ai hidratat tenul, nu uita de factorul de protecție solară, de minimum 30.

Tenul mixt

Ai o piele cu exces de sebum în zona T, respectiv pe frunte, nas și bărbie, dar și cu porțiuni uscate în zona obrajilor? Alege o crema pentru tenul mixt, care va menține echilibrul între zona uscată și cea grasă a pielii. Evită să folosești produse de hidratare strict pentru tenul uscat sau gras, deoarece vor contribui la dezechilibrarea epidermei. O cremă pentru tenul mixt te va ajuta să hidratezi atât zonele uscate, cât și pe cele cu exces de sebum ale pielii.

Tenul uscat

Dacă observi linii fine, un aspect tern al pielii și, pe alocuri, roșeață, înseamnă că ai un ten uscat. Acest tip de ten nu produce suficient sebum, ceea ce înseamnă că va trebui să suplimentezi din exterior, prin diverse obiceiuri. Consumă multe lichide și folosește o cremă pentru ten uscat, puternic hidratantă. Asigură-te că pe lista ingredientelor regăsești ceramidele, acidul hialuronic, glicerina, lanolina sau uleiurile minerale. De asemenea, orientează-te și către o cremă de noapte, care are un efect de hidratare mult mai puternic decât cea de zi și ajută și la regenerarea pielii. Completează rutina de îngrijire prin utilizarea serumurilor pe bază de acid hialuronic, retinol și nu uita de crema de protecție solară, esențială pentru tenul uscat.

Citeste si:
Rutina suedeză de lifting facial îți va schimba complet aspectul...
Rutina suedeză de lifting...

Tenul sensibil

Roșeața, senzația de usturime, urmele pe piele și iritațiile după folosirea produselor cosmetice sunt semne clare că ai un ten sensibil. Pentru a preveni aceste simptome neplăcute, este important să utilizezi o cremă special concepută pentru tenul sensibil, fără parfum și, de preferință, dermatocosmetică. Folosește întotdeauna și o cremă cu SPF 50, deoarece un astfel de ten este mult mai sensibil în fața razelor solare, indiferent de anotimp.

Tenul normal

Echilibrul este cuvântul cheie al unui ten normal. Se caracterizează printr-o circulație sanguină bună, o piele nici prea grasă, nici prea uscată, fără puncte negre sau pete. Cu alte cuvinte, este cel mai dorit tip de ten, dar și unul dintre cele mai rar întâlnite. Dacă ești fericita posesoare a unui ten normal, folosește o cremă hidratantă și menține rutina de îngrijire zilnică, din care să nu lipsească demachiantul, serumul și crema de protecție solară. De asemenea, pentru mai multă luminozitate, poți exfolia pielea o dată pe săptămână.

Citeste si:
Supozitoare hemoroizi versus creme: care este mai eficient pentru...
Supozitoare hemoroizi versus...

Indiferent de tipul de ten pe care îl ai, nu uita că hidratarea este importantă. De asemenea, menținerea unei rutine zilnice atât la trezire, cât și înainte de culcare, contribuie la sănătatea pielii tale. Nu uita de importanța unei diete echilibrate și de utilizarea cremei cu protecție solară.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Octombrie 2023 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.