Chiar dacă beneficiile acestor acizi sunt similar, totuși există câteva diferențe în ceea ce privește proprietățile sale sau tipul de piele pentru care sunt potriviți.
Află mai multe informații despre AHA și BHA din răspunsurile la întrebările de mai jos.
Cum acționează AHA și BHA și care este diferența dintre ele?
AHA este un acid exfoliant solubil în apă și este mai potrivit pentru pielea uscată sau sensibilă. Acționează prin topirea liantului care unește celulele moarte, ajutând astfel la eliminarea lor mai facilă. În consecință, pielea se poate regenera mai repede, se îmbunătățește aspectul liniilor fine și al petelor pigmentare.
Pe de altă parte, BHA este un acid exfoliant solubil în ulei, poate pătrunde mai profund în piele și este recomandat persoanelor cu tenul gras sau predispus la acnee. Prin acțiunea sa, ajută la îndepărtarea impurităților și la echilibrarea secreției de sebum, ceea ce îl face să fie o opțiune excelentă pentru cei care au un ten cu puncte negre sau puncte albe (comedoane închise).
Care sunt tipurile de AHA?
Cel mai cunoscut AHA este acidul glicolic: acesta are o acțiune exfoliantă profundă, stimulând astfel regenerararea celulară. De asemenea, ameliorează aspectul ridurilor si al liniilor fine, reduce cicatricile și petele pigmentare. Așadar, o cremă de noapte cu acid glicolic va ajuta la diminuarea semnelor de îmbătrânire prematură și a hiperpigmentaților.
Alte tipuri de AHA: acidul lactic, acidul mandelic, acidul citric.
Care sunt tipurile de BHA?
Cel mai cunoscut BHA este acidul salicilic și îl regăsim adesea în produsele pentru tenul gras/mixt sau în produsele pentru tenul predispus la acnee deoarece ajută la deblocarea porilor, elimină impuritățile acumulate în foliculii de păr, reduce secreția de sebum. De asemenea, calmează inflamația locală și iritațiile.
Test de cultură generală: Câţi kilometri lungime măsoară Râul Prut?
Alte tipuri de BHA: acidul beta-hidroxibutiric, acidul tropic și acidul tretocanic.
Cum se pot combina AHA și BHA în rutina de îngrijire?
În urma informațiilor prezentate despre AHA și BHA, știi deja că acești acizi sunt indicați pentru tipuri diferite de piele. Totuși există multe produse care combină AHA și BHA într-o singură formulă, astfel încât utilizatorul să beneficieze de proprietățile ambelor tipuri de acizi folosind un singur produs.
Dacă dorești să combini aceste tipuri de acizi, iată câteva sfaturi pentru o utilizare sigură:
- alternează AHA și BHA pentru a evita o exfoliere prea agresivă. De obicei, întâi se folosesc BHA care pătrund în pori, apoi AHA pentru a exfolia suprafața pielii. Spre exemplu, poți aplica BHA dimineața și AHA seara sau câte un acid pe zi timp de două zile consecutive;
5 întrebări esențiale despre hărțuirea stradală
- aplică cele două tipuri de acizi în zone diferite, în funcție de problemele pielii: folosește AHA în zonele cu riduri sau pete și BHA în zonele cu acnee;
- nu se recomandă folosirea exfolianților în fiecare zi, deoarece pielea va deveni foarte vulnerabilă în fața factorilor exerni. Este suficient să folosești AHA și/sau BHA de 2-3 ori pe săptămână;
- orice tip de acid ai alege, trebuie să aplici pe timpul zilei o cremă de față cu SPF50 cu spectru larg de protecție deoarece acești acizi exfolianți fac pielea mai sensibilă la soare, ceea ce înseamnă că trebuie să o protejezi de radiațiile UV.
Ce efecte adverse pot apărea după utilizarea AHA și BHA?
În unele cazuri, folosirea acizilor exfolianți poate să producă efecte secundare: senzație de arsură, umflaturi, înroșirea pielii sau arsuri chimice. De aceea este deosebit de important să respecți condițiile de utilizarea a acizilor, care sunt menționate pe cutia produsului ce conține AHA sau BHA. În ceea ce privește pielea sensibilă, AHA sunt mai potriviți pentru acest tip de piele, deoarece acționează doar la suprafața pielii și este mai puțin probabil să provoace iritații.
Anghel Damian și Theo Rose, luați la întrebări de Codin Maticiuc....
În concluzie, AHA și BHA pot îmbunătăți aspectul general al pielii și sănătatea sa. Deși au unele asemănări, solubilitatea lor și modul în care funcționează asupra pielii diferă. Alege acidul exfoliant potrivit tipului tău de piele, iar dacă vrei să folosești ambele tipuri de acizi, asigură-te că îi aplici corect și că nu uiți de crema de față cu protecție solară.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Boon, platforma unde colegii vând produse între ei și totul se duce la ONG-uri
Sursa: green.start-up.ro
-
Furnizorul produselor Nike, în atenția Concurenței: ce nereguli au găsit...
Sursa: retail.ro
-
Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Florin Vișa
Sursa: start-up.ro
-
Top 10 rețete de preparate tradiționale românești pentru masa de Crăciun -...
Sursa: garbo.ro
-
Aderarea la Schengen în cifre. PIB ar putea crește cu 1-2% anual
Sursa: futurebanking.ro
-
Scapă de herpes în câteva ore - Tratament rapid și eficient
Sursa: kudika.ro
-
GALERIE FOTO | Renault arată că un constructor auto mai poate avea suflet și...
Sursa: wall-street.ro