Cu cinci zile inainte de a sosi in Romania, Anatoli Karpov s-a destainuit, in exclusivitate, pentru cititorii “Evenimentului zilei”

A fost invincibil pe "tabla destinului" mai mult de un deceniu. Are in buzunar 12 titluri mondiale si a participat la 159 de turnee importante. Viata sa poate fi rezumata la 64 de patratele albe si negre. A fost rege intr-un sport al nebunilor si al damelor, in care orice pion conteaza. S-a acoperit de glorie si a cistigat milioane de dolari. A invins adversarii si destinul, schimbind in mod fundamental istoria sahului prin recordurile uluitoare pe care le-a stabilit.

Numele lui este Anatoli Karpov si va reveni simbata la Bucuresti, dupa 22 de ani, pentru a sustine un meci impotriva marelui maestru roman Andrei Istratescu. Inaintea sosirii in Romania, Karpov a acordat un interviu in exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", in care a vorbit fara rezerve despre reusite si infringeri, despre bani si faima, despre Ceausescu si democratie.

Domnule Karpov, va mai amintiti de prima vizita in Romania?
Oh, ma obligati sa-mi rascolesc amintirile. Ce demult a fost... Dar tin minte foarte bine fiecare moment pe care l-am petrecut in Romania. S-a intimplat in anul 1983. Dupa campionatul european de la Plovdiv, am parasit Bulgaria pe apa. Am calatorit cu vasul pe Dunare pina la Giurgiu, iar de-acolo am ajuns la Bucuresti cu masina. Oricum, vizita mea n-a fost legata de disputarea vreunei partide de sah. In acea perioada, romanii jucau mult, asa ca am decis sa vin personal in tara voastra sa vorbesc cu ei. Am fost la Bucuresti si la Timisoara.

"Ceausescu nu trebuia impuscat"

V-ati intilnit cu Nicolae Ceausescu?
Desigur. A fost insa o primire inedita si stranie. Toti acei oameni, ministri sau diplomati, care erau strinsi linga Ceausescu, vorbeau deodata si fara oprire. Nu se mai intelegea nimic.

Ati apucat sa vorbiti in particular cu fostul dictator?
Ceausescu mi-a spus ca a invatat sa joace sah in inchisoare si ca lipea piesele pe pereti. I-am oferit o tabla de sah cu autograf, iar el mi-a facut cadou o carte despre Bucuresti. Cred ca o mai am undeva prin biblioteca... Iar acea tabla de sah a fost vinduta, prin anii `90, la licitatie.

Cum ati reactionat cind ati auzit de moartea lui Ceausescu?
Parerea mea e ca nu trebuia sa fie impuscat. Am inteles ca a facut multe nenorociri in Romania si ca a fost un presedinte sinistru. Cu toate astea, trebuia sa fie judecat, dar lumea in acele momente a fost stapinita de frica. S-au luat decizii anormale. Totul a fost facut la repezeala, fara a fi consultat poporul roman. Probabil ca daca ar fi fost judecat s-ar fi aflat multe despre misterele Romaniei din acea perioada.

Ce asteptati de la aceasta noua vizita la Bucuresti?
Sper sa fie din nou ceva interesant de vazut si sa ma intilnesc cu multi sahisti. Desi, daca stau sa ma gindesc, nu cred ca va fi ca atunci, in 1983. Acum nivelul sahului a scazut. In plus, situatia in acest sport s-a schimbat radical. Nu exista o ordine mondiala, nu exista un lider. S-a diminuat practic popularitatea acestui sport.

"Istratescu nu joaca la risc"

Ce stiti despre Andrei Istratescu, adversarul dumneavoastra?
Este un sahist tinar. M-am mai intilnit cu el in Franta, in luna decembrie a anului trecut, in cadrul unui turneu rapid. L-am invins in finala. Este un teoretician foarte bun si joaca regulamentar. E un jucator solid, care nu risca. Cind o face, riscul lui este unul asumat. Oricum, ma voi antrena ca sa-l bat si a doua oara.

Ati mai fost fata in fata cu alti sahisti romani?
M-am mai intilnit cu Victor Ciociltea, cu Dan Zara, care a fos un bun sahist la sfirsitul anilor `60, cu Aurel Urzica... Am mai jucat cu Florin Gheorghiu si cu Dieter Nisipeanu. Romanii au avut intotdeauna pozitii bune in ierarhia mondiala. Ati avut si sahiste foarte valoroase, cum ar fi Margareta Muresan si Elisabeta Polihroniade.

Cite ore pe zi alocati sahului?
Odata, jucam cinci ore in fiecare zi. Acum nu mai am timp, asa ca joc mai putin. Am si alte ocupatii: conduc organizatia pentru pregatirea copiilor. De 24 de ani sint presedintele Asociatiei Fondului Lumii, am cele mai bune 200 de scoli de sah din Rusia, cu filiale in 15 tari din lume.

Nu vrea sa auda de Crisan

Stiti ca Alexandru Crisan, presedintele Federatiei Romane de Sah, este la inchisoare?
Am auzit. Din pacate, s-a intimplat ceva urit cu acel turneu fictiv al lui Crisan. Federatia Internationala este vinovata pentru acest lucru. Prin manevrele lui Crisan si ale forului international, sahul si-a mai adaugat o pata neagra care nu mai poate fi spalata. In Rusia, in urma cu 5-6 ani, Andrei Makarev nu juca deloc si era maestru. Cind s-a descoperit ca are o diploma falsa, atunci a ajuns presedinte al Federatiei Ruse de Sah, sarind dintr-o parte in alta. Asa a procedat si Alexandru Crisan. Din nefericire, la noi, Makarev n-a fost arestat. N-am facut cunostinta cu Crisan si nici nu vreau sa fac vreodata.

De ce v-ati retras din campionatul mondial de sah?
M-am retras pentru ca Federatia Internationala a schimbat regulile in sah, hotarind ca titlul mondial sa fie obtinut dupa un turneu eliminatoriu in fiecare an. Am dat FIDE in judecata pentru a salva sahul mondial de la dezastru. Pina la urma, am regretat ca am procedat asa, fiindca nu s-a rezolvat nimic. Mi-au dat despagubiri de 50.000 de dolari, in loc sa ia o decizie inteleapta.

In ce relatie sinteti cu fostul mare rival Garri Kasparov?
Una normala. Dupa meciuri, indiferent cine pierdea, ne intilneam si discutam. In afara programului, fiecare si-a vazut de treaba lui.

Avere de peste 10 milioane de dolari

Faceti politica?
De curind m-am intors de la Amman. Am organizat o expozitie in regiunea araba despre industria Rusiei. Asadar, fac politica prin aceasta ocupatie a mea.

Citi bani ati cistigat din sah?
Nu stiu daca ma credeti, dar nu tin evidenta banilor. Oricum, am cistigat bani multi din sah. In 1987, am donat 3 milioane de dolari pentru relansarea sahului in Rusia. In prezent, am peste 10 milioane de dolari.

Care credeti ca este cel mai bun sahist din toate timpurile?
Nu cred ca exista unul. Fiecare generatie are sahisti de valoare. Acest sport este inainte de toate o invatatura.

Care a fost cel mai puternic adversar de-a lungul vremii?
Au fost doi, Korcinoi si Kasparov.

Dar cea mai dura infringere?
In 1987, la Sevilla, cind am pierdut impotriva lui Garri Kasparov. Am facut o mare greseala. N-am avut timp de gindire pentru mutari si am ales o varianta nefericita.

Brejnev, fan Karpov

Pe care dintre fostii lideri comunisti i-ati cunoscut personal?
M-am intilnit oficial doar cu Brejnev, Gorbaciov, Eltin si Putin. Brejnev era fanul meu. Ma sustinea mereu cind jucam. Stiu ca ii placea foarte mult sportul, mai ales sahul si patinajul. In particular, ma vad si acum cu Mihail Gorbaciov. E si firesc, fiindca intre anii 1989-1991 am fost deputat. M-am inteles nemaipomenit cu Gorbaciov atunci cind a fost presedinte.

Aveti nostalgia comunismului?
Nu e vorba de asta. Dupa caderea URSS, aproape toata populatia a avut de suferit. A fost o grea lovitura data tarilor din Uniune, mai ales din punct de vedere economic. Oamenii au ajuns si mai saraci, iar pensionarii au murit cu zile. L-au dat jos pe Gorbaciov fara motiv intemeiat. Atunci, Eltin a procedat impotriva legii.

Agreati actuala politica a lui Vladimir Putin?
Daca n-ar fi venit Putin la conducere si ar fi ramas tot Eltin, ar fi fost si mai rau. Nu s-ar mai fi prabusit doar URSS, ci si Rusia.

Ce masina conduceti?
In viata mea am avut multe masini. Am preferat intotdeauna marcile germane si suedeze. Acum, conduc un Saab.

Tabla, ca un talisman

In copilarie, Anatoli Karpov a visat sa ajunga pilot. Tatal lui, Evgheni, a avut insa grija sa-i insufle dragostea pentru sah. "Cind am pierdut primele partide, am plins mult. Tata m-a consolat de fiecare data, redindu-mi optimismul. M-a invatat sa joc si mi-a dat mat doar cind am constientizat cit de cit mutarile pe tabla. Odata, s-a enervat si mi-a zis: "Daca mai plingi, nu ma mai asez cu tine la masa". Frica a inlaturat lacrimile si, din acel moment, n-am mai plins".

In 1966, Karpov a primit titlul de maestru si a participat pentru prima oara la un turneu de sah in afara granitelor tarii sale. In Cehoslovacia, el a cistigat primii bani din sah, aproape 200 de ruble. Din aceasta suma, i-a cumparat mamei sale, Nina, o pereche de cizme. Cu trei ruble si-a achizitionat o tabla de sah, care i-a slujit, ulterior, pe post de talisman. A mers cu ea la toate turneele, pina in 1990, cind a pierdut-o.

In 1968, a incheiat scoala superioara de matematica din Tula cu medalia de aur si a devenit student la Facultatea de Mecanica si Matematica. Apoi a trecut de la societatea "Trud" la clubul sportiv "TSKA", pentru o bursa de 100 de ruble.

In 1972, Anatoli a debutat in echipa nationala de sah a Rusiei, ajungind campion olimpic la Olimpiada de la Skopje. Un an mai tirziu i s-a propus o functie de ofiter in armata sovietica. "Ce-mi trebuie militarie? Si-asa sint general in sah", a fost raspunsul lui Anatoli.
In 1977, in Rusia doar trei oameni aveau masini marca Mercedes 350: Brejnev, Visotki si Karpov. "Dupa ce am cistigat campionatul Germaniei la sah, am primit acel Mercedes. A fost un model rar. Federatia Rusa de Sah a comandat special pentru mine acea limuzina. Cred ca a fost una dintre cele mai reusite masini pe care le-am avut", a rememorat el.

In 1978, Karpov ajunge pentru prima oara campion mondial, dupa ce l-a invins pe Viktor Korcinoi.
In 1999, cucereste ultimul sau titlu mondial, dupa o partida senzationala cu indianul Anand. Dupa ce a fost egalat la puncte de adversar (3-3), Karpov a avut o noapte alba. Sotia sa, Natalia, s-a inteles cu prietenii celebrului sahist sa-l scoata din starea de tensiune. Astfel, au intreprins o excursie in zona lacului Geneva, ca sa dea de mincare la pasari. Karpov a fost emotionat de acea calatorie si, in zilele urmatoare, l-a spulberat pe Anand, devenind campion mondial.

Cine este Istratescu

Andrei Istratescu, tinarul sahist roman cu care se va duela la Bucuresti Anatoli Karpov, are un coeficient ELO de 2.617 puncte si ocupa locul 91 in ierarhia mondiala. La 29 de ani, Marele Maestru roman este multiplu campion national si fost medaliat la campionatele europene si mondiale de juniori. Anatoli Karpov, care in acest an n-a sustinut decit patru partide, se situeaza pe pozitia 29 in clasamentul federatiei internationale (FIDE). Coeficientul rusului este in prezent de 2.674 puncte, cu unul mai mult decit cel al lui Dieter Nisipeanu, cel mai bine clasat roman in topul mondial (locul 30).

Puteti paria pe acest meci!

Desi este programat abia pe 20 martie, la Bucuresti, istoricul meci de sah dintre Anatoli Karpov si Andrei Istratescu a fost inclus inca de ieri in oferta agentiei de pariuri "gamebookers"! Fiind o partida cu caracter "amical", fara ca rezultatul sa conteze in vreun clasament oficial, remiza este cea mai previzibila, avind o cota de doar 1,7/1. Victoria lui Karpov are o cota de 3,25/1, iar cea a lui Istratescu - 3,75/1.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.