Sport 6 Aprilie 2009 10:15
Personaj controversat, autointitulat "Razboinicul Luminii", Gigi Becali nu a fost ocolit de problemele cu justitia, fiind cercetat in mai multe dosare, cele mai cunoscute, in afara de cel acuzat de lipsire de libertate, fiind "Schimburile de terenuri cu MApN" si "Valiza".
Fiscul a pus, la inceputul lunii octombrie 2005, sechestru asiguratoriu pe averea omului de afaceri Gigi Becali si pe actiunile detinute la Steaua Bucuresti SA, pentru a recupera datoriile fostului club Steaua catre bugetul de stat, in valoare de 416, 7 miliarde lei vechi, arata NewsIn.

Fostul presedinte ANAF, Sebastian Bodu, a spus ca instituirea sechestrului se bazeaza pe o prevedere a Codului de procedura fiscala, in vigoare din anul 2003, potrivit careia autoritatile fiscale pot solicita raspunderea in solidar a patronilor unor societati comerciale in legatura cu datoriile firmelor, daca se dovedeste ca aceste persoane au cauzat in mod intentionat intrarea in insolventa a societatilor. In noiembrie 2005, Judecatoria Sectorului 3 a decis sa ridice sechestrul asiguratoriu pe bunurile lui Gigi Becali.

  • Caz ingropat de procurori

Conform "Evenimentului Zilei" din data de 23 iunie 2005, procurorii ar fi ingropat un caz in care patronul Stelei si partenerul sau de afaceri, Tea Sponte, erau acuzati de prejudicierea unui fost IAS de la marginea Capitalei. Gigi Becali a preluat o ferma din cadrul fostului IAS, pentru care s-a angajat sa achite peste 16 miliarde de lei, din care a platit insa doar trei miliarde.

Restul a ramas prejudiciu in dauna firmei care era condusa la acea vreme chiar de Teia Sponte. Intre timp, cei doi au vandut terenurile fermei cumparate. Ulterior, Teia Sponte a acceptat ca suma neachitata de Gigi Becali sa fie preluata ca pierdere de catre Asociatia Salariatilor din fostul IAS Mogosoaia.

  • Cercetat penal pentru spalare de bani

Parchetul a anuntat, pe 6 iulie 2005, ca Gigi Becali a fost cercetat in acelasi dosar cu Victor Becali, varul acestuia, fiind invinuiti de spalare de bani, conform "Evenimentul Zilei" din data 7 iulie 2005. Publicatia a scris ca patronul echipei de fotbal Steaua si impresarul FIFA Victor Becali ar fi pus la punct un sistem de spalare de bani, prin care ar fi scos din tara sute de miliarde de lei, cu ajutorul mai multor persoane din administratia gruparii din Ghencea. Cei doi ar fi trecut sume uriase, provenite din conturi din strainatate, prin zeci de firme-fantoma.

Prin urmare, procurorii au deschis pe numele patronului din Ghencea si al varului sau un dosar penal, sub acuzatia de spalare de bani. Conform documentelor pe care anchetatorii le detineau pana atunci, acestia ar fi spalat, numai in anul 2004, peste 120 de miliarde de lei.

  • Schimburi ilegale de terenuri intre MApN si Becali

S-a discutat mult in presa modul in care Becali si-a facut averea, prin cumparari si schimburi de terenuri efectuate in conditii ilegale cu autoritatile romane. In urma vanzarilor de terenuri au ramas oameni care se plang ca au fost inselati cu parcele care erau in curs de retrocedare si care au fost vandute lui Becali.
In luna mai 2006, procurorul Dan Voinea a redeschis dosarul schimbului de terenuri dintre Gigi Becali si MApN, dupa ce procurorul Silviu Boeru decisese sa claseze scandalul prin scoaterea de sub urmarire penala a celor 11 persoane cercetate in cauza.

In acest dosar, Gigi Becali era acuzat de complicitate la abuz in serviciu, abuz pe care l-ar fi savarsit fostul ministru PD al Apararii, Victor Babiuc, cativa generali de armata si primarul din Stefanestii de Jos. Generalii au fost acuzati ca l-au ajutat pe Gigi Becali sa schimbe, in anii 1995-1997, un teren din comuna Stefanestii de Jos, din judetul Ilfov, cu unul similar ca dimensiuni, dar mult mai scump, situat in comuna Voluntari, din acelasi judet Ilfov, una dintre cele mai scumpe zone din marginea Capitalei.
La vremea respectiva, generalii si-au motivat decizia prin intentia de a construi in Stefanesti o locatie militara importanta, care, de fapt, n-a fost ridicata niciodata.

Becali a fost cercetat, de asemenea, pentru o donatie de 100 de milioane de lei. Conform procurorilor anticoruptie, pe vremea cand MaPN era condus de Victor Babiuc, Becali a trimis unuia din generalii cu care negocia schimburile de terenuri o sacosa cu 100 de milioane de lei. Suma a primit eticheta de donatie, insa sacosa a fost trimisa inapoi lui Becali in momentul in care DNA a declansat ancheta vizavi de acest caz.

  • Proces cu AVAS

Gigi Becali a pierdut procesul in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) l-a acuzat ca nu ar fi respectat obligatia de investitii de mediu la Avicola Iasi.

Prin decizia din 17 septembrie 2007, Tribunalul Bucuresti l-a obligat pe Becali sa plateasca statului aproape 88.000 de euro cu titlul de penalitati contractuale, insa omul de afaceri a declarat apel impotriva acestei decizii. Gigi Becali se angajase, prin contractul de privatizare, sa realizeze investitii de aproape 4,2 milioane euro la Avicola Iasi, din care 2,717 milioane euro pentru dezvoltarea activitatii si 1,483 milioane euro in programul de conformare la normele de mediu.

Pe 5 mai 2008, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis apelul lui Gigi Becali impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti, care l-a obligat sa plateasca catre AVAS suma de 87.828 euro. Instanta a mai decis, de asemenea, sa schimbe in intregime sentinta atacata si sa obligeAVAS la plata cheltuielilor de judecata catre Gigi Becali, in valoare de 3.138 lei.

  • A promis bani jucatorilor echipei Gloria Bistrita

Gigi Becali a fost chemat, la sfarsitul lunii septembrie 2007, la sediul DNA, din cauza unui incident care s-a petrecut in finalul sezonului 2005-2006, cand le-a promis jucatorilor Gloriei Bistrita ca ii va premia cu o suma de bani daca reuseau sa incurce contracandidata la titlu a Stelei din acel moment, Rapid. Respectiva partida, Rapid - Gloria Bistrita, s-a incheiat cu scorul de 1-0 in favoarea giulestenilor.

Patronul Stelei, Gigi Becali, a declara, in data de 27 septembrie 2007, ca nu se teme de faptul ca a fost chemat la DNA, explicand ca se prezinta la respectiva institutie doar pentru a se distra cu anchetatorii, intrucat nu are niciun fel de problema cu legea.

  • A vrut sa renunte la Steaua

Principalul finantator al Stelei a vrut sa renunte la pachetul majoritar de actiuni pe care il detinea la gruparea din Ghencea, a informat "Adevarul", in editia din 9 iunie 2005. Acesta a fost deranjat de controalele financiare efectuate la club de inspectori de la Parchetul Anticoruptie, de la Ministerul Finantelor, de la Garda Financiara si de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Becali hotarase sa-si cedeze toate actiunile nepotilor sai, ramanand cu doar 1 la suta si la dreptul de semnatura. "Nu vreau sa fac puscarie dintr-o greseala. Eu vreau doar sa dau banii, si altii, niste specialisti, sa-i administreze. Nu vreau sa mai fiu responsabil. Voi cesiona actiunile pe care o sa le vand nepotilor mei. Eu doar o sa vin la meciuri, nu o sa mai fiu patron", a citat "Adevarul" in aceeasi editie.

  • Dare de mita, pentru a castiga un meci

Pe 8 mai 2008, DNA a inceput urmarirea penala impotriva patronului Clubului Steaua, Gigi Becali, care este acuzat de dare de mita pentru ca ar fi vrut sa ofere bani jucatorilor de la "U" Cluj, pentru ca acestia sa castige meciul cu CFR Cluj.

Opt luni mai tarziu, Gigi Becali era trimis in judecata alaturi de alti cinci inculpati, printre care si selectionerul nationalei, Victor Piturca. Becali a fost acuzat de doua infractiuni de dare de mita si infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata aflata in legatura cu infractiunile de coruptie. Potrivit rechizitoriului, la data de 11 mai 2006, George Becali, in calitate de finantator si actionar al F.C.„Steaua Bucuresti” S.A., promis fiecarui jucator de fotbal al clubului C.F. „Gloria 1922 Bistrita” sume de bani cuprinse intre 5.000 - 10.000 euro, pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal privind „Statutul si transferul jucatorilor de fotbal” constand in apararea corecta a sanselor de joc si obtinerea unui rezultat favorabil, in meciul cu echipa F.C. „Rapid Bucuresti”, programat la 12 mai 2006, in cadrul etapei a 27-a din Campionatului National de Fotbal - Divizia A.

  • 1.700.000 euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj"

Intr-o actiune separata, in perioada 4-7 mai 2008, Becali ar fi oferit suma de 1.700.000 euro jucatorilor de fotbal din cadrul clubului „Universitatea Cluj” aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca acestia sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu prevazute in contractele de joc, Regulamentul intern si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal privind „Statutul si transferul jucatorilor de fotbal”, constand in apararea corecta a sanselor de joc si realizarea obiectivelor de instruire - performanta stabilite de club, pentru obtinerea unei victorii in meciul cu echipa „CFR 1907 Cluj” din 07 mai 2008.

In realizarea activitatii infractionale mentionate anterior, Becali Gheorghe a fost sprijinit de Teia Sponte, vicepresedintele Consiliului de Administratie al F.C. „Steaua Bucuresti” S.A. care, in perioada 6-7 mai 2008, s-a deplasat in municipiul Cluj Napoca avand asupra sa suma de 1.700.000 euro reprezentand oferte financiara pentru jucatorii de fotbal ai „Universitatii Cluj”. Astfel, acesta garanta, in numele finantatorului clubului „Steaua Bucuresti”, atat existenta banilor cat si posibila remitere a acestora in functie de rezultatul meciului dintre „Universitatea Cluj” si „CFR 1907 Cluj”.

Pentru a fi exonerat de o posibila raspundere penala sau disciplinara in legatura cu vreo fapta de coruptie,Becali a initiat si a participat la intocmirea, in data de 19 mai 2008, a doua antecontracte de vanzare-cumparare cu mentiuni nereale sub aspectul datei, continutului si vointei reale a partilor. Inscrisurile falsificate au fost ulterior folosite in timpul cercetarilor.

Gheorghe Marino, Alina Ciul, Raul Volcinschi si Victor Piturca ar fi actionat cu buna stiinta, din initiativa lui Becali la perfectarea celor doua antecontracte de vanzare-cumparare, avand un continut falsificat, iar ulterior in cadrul anchetei au dat declaratii mincinoase, confirmand variantele false de aparare ale inculpatilor Becali George si Sponte Teia. Tot atunci, procurorii au dispus instituirea unui sechestru asigurator si indisponibilizarea sumei de 1.700.000 euro apartinand lui George Becali in scopul confiscarii speciale.

La data de 18 martie 2009, dupa doar doua termene de judecata, magistratii Curtii de Apel Cluj au decis suspendarea procesului si au dispus trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala dupa ce au admis doua exceptii ridicate de aparatorii lui Becali.

  • Lipsire de libertate in mod ilegal

Acuzat de savarsirea a trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal, Gigi Becali a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, pe 3 aprilie, de catre magistratii Judecatoriei Sectorului 1, decizia fiind deja atacata de avocatii acestuia la Tribunalul Bucuresti. Totodata, au primit mandate alte trei persoane acuzate de savarsirea aceleasi infractiuni.

Acestea sunt Catalin Otto Zmarandescu si Stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu, Dumitru Beciu.
Marius Geavela, a cincea persoana acuzata, nu a primit mandat, dar are interdictie de a parasi localitatea.

Dediu este acuzat, totodata, si de savarsirea infractiunii de uz de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept

Gigi Becali fusese retinut de procurori, joi, 2 aprilie, la ora 13.00, potrivit Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, impreuna cu alte patru persoane, ulterior, fiind retinut o a sasea persoana. Cea de-a saptea persoana cautata de politisti nu a fost gasita, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan.

Becali a spus ca seful Politiei Capitalei ar fi facut un pact cu infractorii. "Sunt acuzat de privare de libertate, pentru ca bodyguarzii s-au dus si au luat masina si, cand i-au luat pe hoti la bar sa dea declaratii, ei dupa aia au facut o reclamatie ca i-am privat de libertate", a afirmat Becali.

Potrivit Politiei Capitalei, la data de 26 spre 27 ianuarie, in jurul orei 00.35, dispeceratul a fost sesizat, prin Sistemul National Apel Unic de Urgenta 112, ca la intersectia strazilor Dr. Felix-Nicolae Titulescu, mai multi indivizi au blocat un autoturism aflat in trafic, i-au agresat pe cei trei ocupanti si, folosind forta, i-au introdus in portbagajul unui autoturism de teren. Totodata, s-a sesizat ca agresorii au folosit arme de foc.

Ocupantii autoturismului au fost dusi intr-un imobil din Pipera, unde au fost retinuti impotriva vointei lor timp de 3 ore, pe motiv ca au sustras autoturismul lui Becali, potrivit unui comunicat al Politiei. Finantatorul Stelei nu a depus plangere la Politie pentru masina Mercedes care i-ar fi fost furata.

In baza autorizatiilor emise de instanta de judecata, joi, au fost facute opt perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, mai anunta Politia Capitalei.

Gigi Becali este acuzat de savarsirea a trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal, la fel ca si celelalte cinci persoane retinute joi de politisti, conform procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Ceilalti cinci sunt Catalin Otto Zmarandescu si Stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu, Dumitru Beciu si Marius Geavela.

Procurorii au intocmit referat cu propunere de arestare preventiva a inculpatilor pe o perioada de 29 de zile, dosarul fiind inaintat Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

"In motivarea pericolului pentru ordinea publica s-a avut in vedere faptul ca prin activitatea infractionala inculpatii s-au erijat practic in organe de aplicare a legii, aspect ce contravine in mod flagrant principiului conform caruia nimeni - indiferent de statutul social - nu isi poate face dreptate singur", arata procurorii.

Cele trei parti vatamate sunt Adrian Stan, Nicolae Tinel si Stefan Margean.

Becali a refuzat sa dea declaratii la Politie, deoarece in prezenta sa nu se afla niciun avocat, sustin aparatorii acestuia.

Pe 2 aprilie, Gigi Becali si ceilati cinci au fost dusi la sediul Judecatoriei Sectorului 1, pentru a fi discutata propunerea de arestare preventiva a acestora. Avocatii lui Becali au cerut ca procesul sa inceapa dupa ora 24.00, pentru a putea sa studieze dosarul. Procesul a inceput in jurul orei 01.00 si s-a desfasurat, timp de mai multe ore, cu usile inchise.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.