Dupa 20 de ani de la executarea fostului dictator comunist, primita cu strigate de bucurie, Nicolae Ceausescu are, in continuare, cativa sustinatori, insa majoritatea romanilor au intors pagina acestei epoci, comenteaza AFP.

"In mod indiscutabil, Nicolae Ceausescu a marcat decisiv istoria Romaniei. Insa, aceasta influenta, foarte puternica imediat dupa 1989, s-a estompat in ultimii ani", a declarat Ioan Stanomir, presedintele Institutului de Investigatie a Crimelor Comunismului si pentru Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Vestea exhumarii, miercuri dimineata, a lui Nicolae Ceausescu si a sotiei acestuia, Elena, la adapost de privirile curiosilor si presei, a atras aproximativ 20 de persoane la cimitirul militar Ghencea, majoritatea pensionari, care au depus fotografii ale "conducatorului" la mormantul acestuia, transmite MEDIAFAX.

Din 1990 si pana in prezent, cateva zeci de nostalgici, adesea aceleasi persoane, se aduna in jurul mormantului lui Ceusescu la 26 ianuarie, pentru a marca ziua sa de nastere, sau de Craciun, ziua in care a fost executat prin impuscare, alaturi de sotia sa, Elena, in 1989.

"Astazi, Ceausescu este un personaj marginal in preferintele romanilor", in pofida faptului ca exista, in continuare, un anumit numar de nostalgici, a subliniat Stanomir.

Este vorba, in primul rand, despre cei animati de "valori antidemocratice", cum ar fi fosti ofiteri de Securitate, fosta politie politica, sau de privilegiatii regimului comunist, dar si de "categorii afectate de restructurarile economice", a declarat acesta.

Sotii Ceausescu au fost deshumati

O pensionara, Ana Ruse, in varsta de 76 de ani, care rasfoia o revista satirica, intr-un parc bucurestean, a apreciat ca exhumarea sotilor Ceausescu, dupa 20 de ani, este o "aberatie".

Ea declara ca isi aminteste ca a "resimtit o imensa bucurie" privind executia fostului dictator, difuzata de posturi de televiziune.
"In 1989, speram ca lucrurile sa se schimbe in mai bine. Eram fericiti, eliberati, dupa ce traiseram inchisi aici", a marturisit ea. Dar, in prezent, "aproape ca avem impresia ca am trait mai bine pe vremea lui Ceausescu. Aveam, toti, locuri de munca, ne cresteam copiii cum puteam", a adaugat aceasta.

Citeste si:
Stefan Jicol, numit consilier pe politici publice si inteligenta artif
Stefan Jicol, numit consilier...

"Este pacat ca au fost executati in acel fel. Ceausescu a facut si lucruri bune", a dat asigurari un pensionar, in varsta de 81 de ani, care a dorit sa ramana anonim.

Potrivit unor analisti, dureroasa tranzitie catre o economie de piata, antrenand somajul si insecuritatea, le-a creat unora sentimentul ca ar fi trait vremuri mai bune sub regimul comunist, uitand de lipsuri, teroare si restrictiile de tot felul la care erau supusi, atunci.

Stanomir apreciaza ca romanii au fost "victimele unei mistificari, crezand ca executarea lui Ceausescu le va rezolva toate problemele". "Dar, Nicolae Ceausescu nu a comis, singur, toate crimele si abuzurile. Era un (adevarat) sistem, iar noi trebuie sa condamnam intregul sistem", a subliniat el.

Pentru ca nu au suferit privatiuni de ordin economic si pentru ca sunt beneficiari ai valorilor democratiei, ca libertatea de exprimare si de a calatori liber sau de astudia in strainatate, tinerii nu sunt deloc emotionati cand aud vorbindu-se despre Ceausescu.

Citeste si:
Florian Pittiș, un rebel în perioada comunismului. A fost respins...
Florian Pittiș, un rebel în...

"In randul persoanelor pe care cunosc, acest subiect nu prea mai intereseaza multa lume, mai ales in contextul acestei crize economice. Presa este, mai degraba, cea care se agita", a declarat Rozalia Mateescu, o invatatoare in varsta de 27 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.