Medicii legisti au prelevat probe de la Nicolae Ceasescu, ramasitele pamantesti ale acestuia fiind reinhumate. Acestia urmeaza sa ia probe pentru ADN si de la Elena Ceausescu.

Un barbat care sustine ca a participat la o parte a procedurii de exhumare a lui Nicolae Ceausescu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca sicriul fostului dictator a fost scos din mormant si pus pe un postament, pentru ca medicii legisti sa poata preleva probe. El a precizat ca medicii au luat probe biologice, dar si din hainele cu care a fost inmormantat Nicolae Ceausescu.

Acesta a aratat ca, in opinia lui, sigur in acel loc este inmormantat Nicolae Ceausescu, precizand ca dupa deshumare i-a vazut caciula cu care a fost inmormantat in decembrie 1989. El a mai spus ca sicriul era "identic" cu cel adus de Gelu Voican Voiculescu in 1989, dupa executia cuplului Ceausescu.

Ramasitele pamantesti ale sotilor Nicolae si Elena Ceausescu au fost deshumate, miercuri dimineata, pentru a fi luate cateva probe pentru testare ADN, singurul fiu al acestora care se mai afla in viata, Valentin Ceausescu, dorind sa se stabileasca daca acestea sunt ale parintilor sai.

  • Testele vor fi gata in 6 luni

Testele ADN in cazul sotilor Nicolae si Elena Ceausescu ar putea dura si sase luni daca solul in care au stat sicriele a avut multa umiditate, ingrasaminte sau acid, a declarat, miercuri directorul general al Institutului National de Medicina Legala (INML), Dan Dermengiu.

"Sper ca ADN sa nu fie degradat de apa, ingrasaminte sau substante acide, pentru ca altfel va fi foarte dificil de obtinut un rezultat precis. In general, testele ADN din fragmente osoase sunt destul de laborioase", a mai spus directorul INML.

El a precizat ca au fost situatii in care un rezultat aproximativ al testelor ADN a putut fi obtinut si dupa mai mult de jumatate de an.
"Nu atat vechimea resturilor pamantesti supuse analizelor conteaza, cat mediul in care acestea au stat. Spre exemplu, in Egipt, unde solul este uscat, au putut fi efectuate teste ADN de mare precizie si dupa sute, chiar mii de ani de la data decesului celui supus analizelor. Daca solul este foarte acid, atunci ADN este distrus chiar si in primele trei luni de la deces", a mai spus Dermengiu.

Citeste si:
Stefan Jicol, numit consilier pe politici publice si inteligenta artif
Stefan Jicol, numit consilier...

  • Mircea Oprean: Tind sa cred ca sunt ei

Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu, a declarat miercuri,la plecarea din Cimitirul Ghencea, unde prelevarea probelor biologice de la Nicolae si Elena Ceausescu s-a incheiat, ca din ceea ce a vazut, inclina sa creada ca mormintele apartin socrilor sai,dar nu este sigur pana la rezultatul analizelor.

Oprean a declarat ca a recunoscut paltonul negru gaurit si pantalonii in care a fost inmormantat Nicolae Ceausescu. In privinta probelor recoltate, Mircea Oprean a sustinut ca cele prelevate de la Nicolae Ceausescu au fost mai bine conservate, in timp ce la Elena Ceausescu probele au fost mai degratate, probabil din cauza umiditatii din sol.

Intrebat daca este adevarat ca peste cele doua morminte s-ar fi turnat beton, Mircea Oprean a declarat ca nu este asa, insa a sustinut ca cei care i-au ingropat pe socrii sai "s-au purtat ca niste pagani", sustinand ca cele doua cadavre au fost asezate in sicrie direct pe rumegus, "nu au pus nici macar o carpa sub ele". "Am dezgropat neomenia celor care s-au erijat la conducerea tarii", a punctat ginerele sotilor Ceausescu. Intrebat de ce Valentin Ceausescu nu a participat la deshumare, Oprean a declarat ca acesta a avut o problema de sanatate, dar ca i-a povestit ceea ce a vazut in cimitir.

Citeste si:
Domnitorii romani aveau origini ASIATICE?
Domnitorii romani aveau...

"Din ceea ce am vazut, inclin sa cred ca sunt ei", adaugat Oprean, care insa a precizat ca rezultatele analizelor vor fi cele concludente. Totodata, intrebat daca, in cazul in care se dovedeste ca in cele doua sicrie deshumate miercuri au fost ingropati socrii sai, acestia vor fi ingropati in alta parte, Oprean a declarat ca ii va reingropa pe cei doi tot in Cimitirul Ghencea, insa impreuna. "Nu pot sa spun ca am fost socat, dar nu a fost usor", a mai spus Oprean.

Gelu Voican Voiculescu sustine ca sotii Nicolae si Elena Ceausescu sunt ingropati in cimitirul Ghencea Militar, unde au fost dusi in dupa-amiaza zilei de 30 decembrie 1989.

"Sotii Ceausescu sigur vor fi gasiti acolo (la cimitirul Ghencea Militar - n.r.)", a declarat, miercuri, la Realitatea TV, Gelu Voican Voiculescu, in ziua in care Nicolea si Elena Ceausescu sunt deshumati.

Citeste si:
VIDEO Trei bărbați și-au făcut piscină într-un cavou din cimitir
VIDEO Trei bărbați și-au...

  • Certificat de deces fara cadavre

Vladimir Belis, fostul director al Institutului de Medicina Legala, a declarat pentru MEDIAFAX ca a semnat certificatele de deces ale sotilor Ceausescu la cererea generalului Victor Athanasie Stanculescu, dupa cinci zile de la executie, respectiv in 30 decembrie 1989, fara sa fi vazut cadavrele.

  • Sapaturile la cimitir au inceput in aceasta dimineata, in jurul orei 7.00.

Deshumarea sotilor Ceausescu are loc la cererea lui Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu, fiica celor doi. Aceasta incearca de mai mult timp sa demonstreze faptul ca parintii ei nu sunt ingropati la cimitirul Ghencea din Capitala.

"Nu era nevoie de nicio aprobare. Trebuia o aprobare doar pentru transport. Astazi urmeaza doar deshumarea si prelevarea unor probe, ramasite, oase, dupa care se vor inmormanta la loc. Noi am parcurs un drum foarte lung pentru ca nu stim daca parintii sunt inmormantati acolo", a declarat pentru Realitatea TV Mircea Oprean.

Citeste si:
Un bărbat a intrat cu maşina într-un cimitir din Cluj
Un bărbat a intrat cu maşina...



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.