Manipularea fenomenelor meteorologice ar putea deveni cea mai devastatoare tactica in razboaiele viitorului

Dupa decenii de controverse, comunitatea stiintifica internationala recunoaste astazi aproape unanim primejdia catastrofala a schimbarilor climatice provocate de activitatea umana. Se vorbeste foarte mult despre incalzirea globala, cauzata de emisiile de gaz cu "efect de sera". Interventia nefasta a omului asupra mediului inconjurator este insa, uneori, mult mai directa. Dezbaterile publice nu pomenesc, totusi, nimic despre armele climatice si despre experimentele vizand modificarea punctula a conditiilor de mediu. Subiectul este tabu si extrem de putine informatii au iesit la suprafata. Multi inca il mai considera o simpla teza conspirationista cu accente SF.

Si, totusi, nu doar savanti reputati, ci si organisme politice vorbesc despre "razboiul climatic" ca despre o realitate incontestabila, cu efecte imediate. Sa ne amintim ca, in 2006, Comisia de protectie a mediului din Senatul Romaniei a declansat o ancheta privind posibila implicare de "tehnologii umane, din afara tarii" in declansarea inundatiilor care afectasera Moldova in vara lui 2005. Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie au infirmat ipoteza in acest caz particular, dar nu au exclus posibilitatea unui astfel de scenariu. In Rusia, inca din 2002, Duma de stat se sesizase oficial cu privire la experimentele americane din cadrul controversatului program HAARP. Nici Moscova nu era, insa, straina de astfel de cercetari. Potrivit standardelor militare, armele climatice se inscriu in categoria "armelor de distrugere in masa".

Istoria unui razboi secret

Cercetarile cu privire la posibilitatea de a modifica artificial clima intr-o regiune data dateaza de mai bine de jumatate de secol. Ele s-au desfasurat simultan - si in cel mai mare secret - atat in SUA, cat si in URSS. Pionierul acestui domeniu cu vaste aplicatii militare este considerat matematicianul american John Von Neumann. La sfarsitul anilor '40, Von Neumann - finantat de Pentagon - si-a inceput cercetarile cu privire la posibilitatea influentarii artificiale a climei, teoretizand o "serie de forme ale razboiului climatic, inimaginabile pana la noi". Cercetarile lui - date find consecintele globale enorme - au fost tinute in cel mai strict secret.

Americanii recunosc acum ca, in timpul razboiului din Vietnam, au cheltuit 12 milioane de lire sterline pe "Operatiunea Popeye", prima aplicatie a "razboiului climateric". Atunci, in 1967, Pentagonul a incercat sa prelungeasca artificial sezonul ploilor musonice si sa blocheze, prin inundatii de mare amploare, principalul drum de aprovizionare al fortelor comuniste din Vietnamul de Sud - "Calea Ho Shi Min".

Intre 1962 si 1983, in SUA s-a derulat "Proiectul Stormfury", consacrat manipularii energiei degajate de uragane. S-a constatat cu aceasta ocazie ca energia degajata de un singur uragan intrece energia tuturor statiilor de pe glob. Damian Wilson, fizician din cadrul lui "MET Office" (Biroul de meteorologie) crede ca "Stormfury" a demonstrat ca este posibila manipularea energiei uraganelor si directionarea acestei energii in scopuri pasnice sau militare. Savantii militari au cercetat si felul in care ar putea fi manipulate cutremurele de pamant. S-a descoperit ca este posibila dirijarea energiei din unda de soc catre alte zone, sensibile la seisme, provocand cutremure cu magnitudine semnificativa. Aceeasi tehnica de directionare a energiei, in oceane, ar putea declansa un tsunami devastator. Toate aceste experimente si teste au fost posibile pentru ca nu exista o definire, unanim acceptata, a "razboiului climateric".

Evident, americanii nu au fost singurii interesati de uriasul potential militar al studiilor climatice. Cotidianul "Daily Express" scria, in iunie 2005, despre un experiment al aviatiei militare britanice (RAF) care a provocat, in 1952, inundatii catastrofale in Devon, facand 35 de morti si cateva sute de raniti. Nici rusii nu au stat, desigur, cu mana-n san. Stim astazi ca, de peste 20 de ani, la ei functioneaza statia "Sura", ascunsa intr-o zona pustie, la 150 km de Nijnii Novgorod.

Rezolutii ONU

Cu toate ca la cunostinta opiniei publice au ajuns foarte putine informatii despre aceste extraordinare experimente, la nivelul decidentilor politici problema este de mult bine cunoscuta. Asa se explica faptul ca, inca din 1977, Adunarea Generala ONU a ratificat o Conventie prin care se interzicea orice tehnica militara care ar avea efecte de lunga durata asupra mediului. Conventia definea "tehnicile de modificare a mediului" drept "orice tip de tehnica care modifica - prin manipulare deliberata a proceselor naturale - dinamica, compozitia sau structura Pamantului, incluzand aici biosfera, litosfera, hidrosfera si atmosfera, precum si spatiul cosmic". In 1992, conventia ratificata in 1977 a fost reactualizata de "Summitul Pamant" de la Rio de Janeiro, unde s-a subliniat ca modificarea artificiala a climei - in scop militar - reprezinta un tabu. Si totusi, experimentele au continuat. In momentul de fata - sustine "Daily Express"- atat SUA, cat si Rusia au in arsenalul lor sisteme sofisticate de armament climatic, cu un potential devastator.

Desi rareori se recunoaste in reuniunile stiintifice, exista in momentul de fata o noua generatie de arme electromagnetice sofisticate care, mai ales in ultimii zece ani, au influentat clima de pe glob. Conform unui document al "US Air Force" - intitulat "AF 2025 Final Report" - razboiul climateric ofera o vasta aplicatie in domeniul manipularii climei, punand inamicul sa se confrunte cu inundatii devastatoare, cu uragane de mare intensitate, cu secete prelungite si cutremure cu grad mare pe scara Richter. "Modificarile artificiale ale climei au devenit acum parte componenta a securitatii interne si internationale", se scrie in "AF 2025 Final Report". Documentul continua: "Modificarile artificiale ale climei au aplicatii defensive, putand fi utilizate si in scop de descurajare. Capacitatea de a provoca artificial precipitatii intense, ceata densa si furtuni de mare intensitate, ori capacitatea de a produce o clima artificiala in anumite zone precise, toate acestea fac parte acum din setul de tehnologii disponibile."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.