Dispozitia Europei de a primi instructiuni de la alte puteri mondiale este "jalnica" si "patetica", a declarat ambasadorul chinez la Bruxelles, referindu-se la un demers al Washingtonului privind mentinerea embargoului UE asupra armelor impus Chinei, citat de publicatia electronica EUObserver.

Ambasadorul Song Zhe se referea la o telegrama diplomatica americana, potrivit careia Washingtonul a facut demersuri, anul acesta, dupa ce presedintia spaniola a Uniunii Europene (UE) a sugerat ca blocul ar trebui sa ridice embargoul asupra armelor impus Chinei. "Aceasta este o cerere de trecere la actiune pentru toate ambasadele (americane) in tarile UE, care sa reitereze pozitia noastra, potrivit careia UE trebuie sa mentina embargoul asupra armelor impus Chinei", se arata in aceasta telegrama, trimisa la 17 februarie 2010 si semnata "Clinton", secretarul de Stat american.

Intr-o alta telegrama trimisa cu doua saptamani inainte, un oficial european afirma ca o ridicare a embargoului ar fi benefica pentru relatiile intre China si Uniune, dar este improbabila din cauza "consecintelor" negative dinspre Washington, transmite MEDIAFAX.

"China si UE sunt acum parteneri strategici, iar mentinerea embargoului nu are sens. Eu cred ca este jalnic si patetic ca Europa nu poate sa ia hotarari singura, fara sa fie influentata de alte puteri", a declarat Song miercuri, pentru un mic grup de jurnalisti. El a adaugat ca modul "servil" in care UE se comporta lasa sa se creada ca este slaba.

UE a oprit vanzarea de arme catre Beijing in urma reprimarii violente a protestelor din Piata Tiananmen, in 1989. O initiativa de ridicare a embargoului, in 2004-2005, a esuat, din cauza opozitiei considerabile a statelor membre, in pofida sustinerii acesteia, la vremea respectiva, de Franta si Germania. Unul dintre motivele oferite Europei, de secretarul de Stat Hillary Clinton, pentru a nu ridica embargoul este tratamentul dur aplicat de Beijing dizidentului chinez Liu Xiaobo, conform telegramei trimisa de Clinton.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.