Fumatul pasiv ucide, anual, peste 600.000 de persoane pe plan mondial, dintre care 165.000 sunt copii, potrivit unui studiu publicat vineri in revista medicala britanica The Lancet, informeaza AFP.

Copiii sunt primele victime ale fumatului pasiv, deoarece ei nu pot sa evite principala sursa de expunere - parintii lor, care fumeaza in casa, afirma autorii studiului, potrivit MEDIAFAX.

Adaugand cele 600.000 de decese celor 5,1 milioane de persoane decedate in fiecare an din cauza fumatului activ se ajunge la un total de 5,7 milioane de decese cauzate de fumat, in fiecare an.

Acesta a fost primul studiu care a evaluat impactul global al fumatului pasiv. Autorii studiului, provenind de la Institutul Karolinska din Stockholm (Suedia) si de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), au folosit date din 2004 colectate din 192 de tari.

Astfel, 40% dintre copii, 33% dintre barbati si 35% dintre femei - cu totii fiind nefumatori - erau expusi efectelor nocive ale fumatului pasiv in 2004. Potrivit specialistilor, aceasta expunere a avut ca rezultat 379.000 de decese provocate de maladii coronariene, 165.000 de decese provocate de infectii ale cailor respiratorii inferioare, 36.900 de decese provocate de astm si 21.400 de decese provocate de cancerul pulmonar. In total, in medie, fumatul pasiv cauzeaza 603.000 de decese in fiecare an.

Cercetatorii au estimat ca 165.000 de copii mai mici de cinci ani mor in fiecare an din cauza infectiilor respiratorii provocate de fumatul pasiv. Doua treimi din aceste decese se inregistreaza in Africa si in Asia de sud. "Maladiile infectioase si fumatul par sa formeze o combinatie mortala pentru copiii din aceste regiuni", considera autorii studiului.

In timp ce decesele copiilor cauzate de fumatul pasiv se concentreaza in tarile cu venituri mici sau medii, decesele adultilor se repartizeaza uniform pe glob.

In tarile europene cu venituri mari, de exemplu, 71 de copii au decedat din cauza fumatului pasiv in 2004, comparativ cu 35.388 de adulti. In tarile africane monitorizate, in 2004, numarul copiilor decedati este de 43.375, iar cel al adultilor este de 9.514.

Doar 7,4% din populatia mondiala traieste in prezent in tari care au adoptat o legislatie contra fumatului. Autorii studiului recomanda "o intarire imediata" a conventiei-cadru a OMS pentru lupta impotriva fumatului, care solicita taxe mai mari pentru tutun, folosirea unor pachete neutre de tigarete (fara marcaje) si care sa contina mesaje de prevenire.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

"In numeroase regiuni, actiunile de protectie a copiilor si a femeilor trebuie sa includa noi strategii educative pentru a reduce expunerea la fumatul pasiv in interiorul caselor", considera autorii studiului.

Cititi si: Astazi NU se fumeaza!

Fumatul pasiv: Stii la ce riscuri iti expui copilul?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.