Bilanț negru după cutremurul devastator de 7,6 grade pe Richter din Japonia. Numărul morților care a lovit peninsula Noto a ajuns la 73. Autoritățile continuă să caute supraviețuitorii sub clădirile prăbușite, iar zeci de mii de persoane evacuate așteaptă ajutoare.

Toate decesele provocate de cutremurul cu magnitudinea 7,6 au fost raportate în prefectura Ishikawa, unde se află peninsula Noto, cea mai grav afectată. Peste 33.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele, iar aproximativ 100.000 de case nu au alimentare cu apă, potrivit guvernului local.

Mii se salvatori au dus lupte contracronometru pentru a elibera multe alte persoane încă prinse sub dărâmături, pe fondul temperaturilor scăzute și al ploilor abundente, dar drumurile nepracticabile și locația îndepărtată a celor mai afectate zone au îngenuncheat eforturile lor.

Amploarea totală a pagubelor și a victimelor rămâne neclară și astăzi, la trei zile de la cutremur, care este cel mai grav din Japonia, cel puțin din 2016. Aproape 600 de cutremure continuă să lovească peninsula, ceea ce ridică îngrijorări legate de alunecări de teren și de deteriorarea în continuare a infrastructurii.

Guvernul japonez a deschis o rută mritimă pentru a livra ajutoare, iar unele camioane mai mari au putut ajunge acum în unele dintre zonele cele mai îndepărtate.

Unele zone au devenit instabile în urma seismului principal, care s-a produs în ziua de Anul Nou, la ora locală 16:10, având magnitudinea de 7,5 potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), sau 7,6 conform JMA, dar şi a celor câteva sute de replici, unele puternice, şi a tsunamiului care a urmat, cu valuri de peste un metru care au devastat coastele, drumurile şi casele de la malul mării.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Ianuarie 2024 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.