Tortura continua sa fie practicata in numeroase tari care au ratificat Conventia impotriva torturii si tratamentelor inumane, a subliniat, marti, Claudio Grossman, presedintele Comitetului ONU impotriva torturii.

"Interzicerea absoluta a torturii (...) nu este inca o realitate in multe tari care au ratificat Conventia", a declarat el, cu ocazia prezentarii unui raport anual pe aceasta tema la Adunarea Generala a ONU. Grossman a insistat asupra importantei mesajului: "nu torturii, nu torturii in situatii de urgenta, nu torturii in orice situatie", informeaza MEDIAFAX.


In prezent, 147 de state au ratificat Conventia impotriva torturii si trebuie deci sa respecte obligatiile care decurg din aceasta, a spus el. "Aceste obligatii includ interdictia de expulzare sau de intoarcere in tara unde exista riscul de a fi torturat", a subliniat oficialul, citat de AFP.

"Le invit pe cele 32 de state care nu si-au prezentat inca raporturile preliminare (asupra torturii) sa faca acest lucru, astfel incat Comitetul sa poata contribui la realizarea Conventiei", a precizat el.

Grossman a mai explicat ca doreste sa faca diferenta intre cazurile izolate de tortura si situatia din unele tari in care aceasta a fost transformata intr-o politica deliberata. El nu a vrut insa sa identifice cazuri precise si a refuzat sa raspunda la o intrebare privind tortura practicata in China si acuzatiile de tortura la adresa Statelor Unite in cadrul razboiului din Irak, dupa atentatele de la 11 septembrie.

Oficialul ONU a adaugat ca se opune "expulzarilor colective" care se pot asocia cu cazurile de tratamente inumane. "Trebuie sa fim foarte vigilenti", a afirmat el, fara a identifica niciun caz precis. Franta a fost criticata la nivel international pentru masurile sale de expulzare a romilor, ea reusind insa marti sa evite initierea impotriva sa de catre Bruxelles a unei proceduri de infringement. [CE renunta la infringement impotriva Frantei]

Citeste si:
Patru țări din UE vor mai multe controale la culoarele de...
Patru țări din UE vor mai...

Cititi si:Premiera: Fost detinut Guantanamo cere despagubiri SUA

Torturi incredibile in Irak


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.