Patru țări din Uniunea Europeană (UE) au cerut Comisiei Europene să mărească numărul controalelor la culoarele de solidaritate pentru cerealele ucrainene. În plus, cele patru teritorii vor și un sistem de garanții pentru exporturi. UE a ajuns la soluția culoarelor în urma multiplelor dispute, însă Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia susțin că produsele ucrainene sunt vândute local, nu doar tranzitează teritoriul.

Ucraina este într-o dispută cu vecinii din cauza restricțiilor impuse de acestea la importurile de cereale din Ucraina, care în urma războiului a fost obligată să își exporte cerealele pe rutele terestre.

UE a pus la punct culoare de solidaritate pentru ca Ucraina să își poată exporta cerealele și oleaginoasele, însă statele vecine s-au plâns că afluxul de produse agricole ieftine din Ucraina, care ar fi trebuit doar să tranziteze aceste state, sunt, de fapt, vândute local și afectează fermierii lor.

Ungaria, Polonia şi Slovacia au impus recent restricţii naţionale la importurile de cereale din Ucraina, aceasta după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească embargoul cu privire la cerealele ucrainene, care pe lângă cele trei state menţionate se mai aplica şi în cazul Bulgariei şi României.

„Am prefera să găsim o soluţie la nivelul întregii Uniuni Europene”, a declarat marţi ministrul ceh al Agriculturii, Marek Vyborny, la finalul unei reuniuni cu omologii săi din Ungaria, Polonia şi Slovacia.

„Împreună, facem un apel către Comisia Europeană să adopte o abordare activă faţă de controale asupra eficienţei culoarelor de solidaritate”, a mai spus Marek Vyborny.

Oficialul ceh a mai spus că cele patru teritorii au convenit și că executivul comunitar ar trebui să analizeze un sistem de garanții pentru exporturi. Garanțiile ar urma să fie cerute traderilor care exportă din Ucraina și ar urma să le fie returnate atunci când s-a stabilit că cerealele au plecat din Europa spre destinația finală.

În România, țară prin care trec cele mai mari exporturi de cereale din Ucraina, organizațiile fermierilor și-au suspendat protestele pentru 30 de zile, până când Ucraina va implementa măsurile convenite cu Bruxelles-ul în schimbă eliminării restricțiilor la import. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a asigurat asociaţiile de fermieri că nu va fi importat nimic din Ucraina în cele 30 de zile.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Septembrie 2023 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.