Franta, Germania si Anglia isi obtin informatiile secrete externe de la tarile in care tortura este o rutina, arata un raport al Drepturilor Omului.

Folosirea torturii in obtinerea informatiilor pentru lupta impotriva terorismului de catre Franta, Germania si Anglia, deterioreaza credibilitatea Uniunii Europene, fiindca incalca principiile anti-tortura, relateaza EUobserver.

Serviciile secrete ale acestor trei tari sustin ca este imposibil de stiut sursele si metodele folosite pentru obtinerea informatiilor in tari precum Algeria, Siria, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan sau Pakistan. Cu toate astea, oficialii din Anglia si Germania au recunoscut in public ca uneori este acceptabil sa folosesti informatii secrete, chiar si daca acestea au fost obtinute sub tortura, scrie raportul pentru Drepturile Omului.

Raportul citeaza cazul lui Djamel Beghal, a carui marturie facuta sub tortura in Emiratele Arabe Unite a fost folosita impotriva sa in tribunalul francez, unde acesta era judecat pentru punerea la cale a unui atac terorist. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazulul unui alt cetatean, cunoscut sub numele de Abu Attiya.

Asemeni Frantei, Germania a admis in nenumarate randuri asemenea probe in justitie, marturii si sumarii ale interogatoriilor facute in conditii suspecte, fie in detentie americana, fie facute de servicii secrete pakistaneze.

Potrivit Human Rights Watch, astfel de materiale pot ajunge sa fie folosite in instanta pentru ca acuzatii sunt cei care trebuie sa dovedeasca faptul ca au fost obtinute sub tortura, o sarcina aproape imposibila.

"Legile care vizeaza sa excluda folosirea torturii din tribunale nu functioneaza", a spus Judith Sunderland, cercetator la organizatie. "Ar trebui sa depinda de procuror sa dovedeasca faptul ca dovezile care provin din tari care folosesc tortura nu au fost obtinute prin abuzuri", a adaugat ea.

Potrivit legilor internationale, statele nu trebuie niciodata sa tortureze sau fie complice la tortura si trebuie sa lucreze pentru a eradica acest fenomen in lume. Cooperarea intre tari in domeniul informatiilor nu ar trebui sa fie o exceptie de la aceasta regula.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.