Doar 14 la suta dintre britanici sunt in favoarea vizitei Papei Benedict al XVI-lea in Marea Britanie, care va avea loc de joi pana duminica, potrivit unui sondaj publicat marti in cotidianul The Times.

Numai 14 la suta dintre cei 1.508 adulti intervievati de institutul Populus aproba fraza "Sunt intru totul favorabil vizitei Papei si nu ar trebui sa criticam costurile inevitabile" ale deplasarii. Alti 57 la suta se declara de acord cu fraza: "Nu am o opinie formata privind vizita Papei, dar nu ar trebui sa cheltuim banii contribuabililor", transmite MEDIAFAX, citand AFP.

  • Una dintre probleme: Costul vizitei papale

Costul total al vizitei papale, intr-o tara care nu are decat circa 10 la suta catolici, continua sa genereze polemici in Marea Britanie. Guvernul va acoperi cheltuieli in valoare de 10-12 milioane de lire sterline (12-14 milioane de euro), iar Biserica Catolica locala 9-10 milioane de lire sterline (11-12 milioane de euro).

Intr-un gest controversat, Biserica locala a decis sa ceara o "contributie financiara" credinciosilor care vor sa asiste la evenimentele desfasurate in aer liber.

Biserica a admis luni ca are dificultati in vanzarea biletelor, in special pentru mesa de la Birmingham, unde "contributia" se ridica la 25 de lire (30 de euro).

  • Parerile britanicilor si parerile Papei

Sondajul publicat de cotidianul The Times confirma din nou clivajul dintre opinia publica britanica si dogmele catolice.

Circa 73 la suta dintre persoanele chestionate apreciaza ca Papa ar trebui sa renunte la opozitia fata de avort (in timp ce 21 la suta cred ca ar trebui sa o reafirme), fata de mijloacele de contraceptie (79 la suta contra 17 la suta), homosexualitate (70 la suta contra 24 la suta) sau fata de hirotonisirea femeilor (72 la suta contra 24 la suta).

Deplasarea lui Benedict al XVI-lea va fi prima vizita de stat a unui Papa in Marea Britanie. Ioan Paul al II-lea a fost in 1982 primul Suveran Pontif care a mers in aceasta tara, dupa ce regele Henry al VIII-lea s-a distantat de Roma si de catolicism in 1534, infiintand Biserica anglicana. Atunci nu a fost insa decat o vizita pastorala.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Cititi si: Documente secrete despre vizita Papei, uitate intr-un bar din Anglia

Vizita Papei in Anglia, la pret de concert


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.