Liderii politici si militari americani au facut o prioritate din consolidarea relatiilor cu Romania si, potrivit unui diplomat occidental, "romanii au devenit cei mai buni prieteni ai Americii in regiunea Marii Negre", relateaza Los Angeles Times, in editia electronica de joi.

Romania este in lupta impotriva "teroristilor" din Afganistan pana la sfarsit, a declarat ministrul roman al Apararii, Gabriel Oprea, cu ocazia Zilei Marinei, la Constanta. Oficiali romani militari si civili au participat la o receptie la bordul unui iaht care i-a apartinut fostului dictator Nicolae Ceausescu, in timp ce o formatie a Marinei SUA interpreta cantece americane, noteaza cotidianul citat de MEDIAFAX.


In conditiile in care alte tari isi reduc contingentele in Afganistan, Guvernul de la Bucuresti a adoptat strategia opusa. Cand SUA au cerut anul trecut mai multe trupe internationale, oficialii romani nu au ezitat. Ei au acceptat sa-si sporeasca efectivele din Afganistan de la 962 la peste 1.500 de militari, chiar daca economia Romaniei sufera si bugetul apararii este taiat.


Pentru romani, participarea la misiunea din Afganistan este o buna modalitate de a-si dovedi buna credinta ca membru NATO si aliati ai SUA, apreciaza Los Angeles Times. "Romanii au devenit cei mai buni prieteni ai Americii din regiunea Marii Negre", a declarat un diplomat occidental care si-a pastrat anonimatul.

SUA au sustinut aderarea Romaniei la NATO in 2004 si au convenit recent sa amplaseze tehnologie de aparare antiracheta in tara. Exista de asemenea discutii pentru ca SUA sa foloseasca Romania ca loc de antrenament pentru candidatii la angajare in politia afgana.

Soldatii romani sunt cunoscuti pentru agresivitate si pentru ca nu cedeaza intr-o lupta chiar daca sunt depasiti ca numar si dotare, conchide cotidianul american.

Cititi si: Criza determina SUA sa trimita mai putini militari la antrenament in Romania

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Romania, prea saraca pentru NATO


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.