CSAT discuta marti despre modernizarea Armatei Romane, in conditiile in care bugetul Ministerului Apararii nu a permis, in ultimii ani, initierea niciunui program de inzestrare strategica, lipsa banilor si a deciziei politice facand ca MApN sa se afle in aceeasi faza de elaborare a documentatiei.

Ministerul Apararii Nationale a primit in 2010, pentru al doilea an la rand, o alocare bugetara de doar 1,38% din PIB, ceea ce inseamna aproximativ 7 miliarde de lei, in conditiile in care, potrivit angajamentelor asumate fata de NATO, avea nevoie de un buget de 2,38% din PIB pentru modernizare si cumparare de tehnica militara de ultima generatie.

Lipsa banilor a facut ca in ultimii ani niciunul din cele sase programe de inzestrare strategica aferente tuturor categoriile de forte din Armata si adoptate de CSAT inca din 2006 sa nu fie demarat. In acest sens, planurile initiale prevedeau ca Fortele Aeriene trebuiau sa primeasca 48 de avioane multirol si patru sisteme de rachete sol-aer cu raza mare de actiune, Fortele Terestre aveau nevoie de 837 de transportoare blindate pentru trupe 8X8 si 4X4 si de 2.842 de autoturisme blindate si neblindate, iar Fortele Navale de patru corvete multifunctionale si de patru vanatoare de mine. In total, pentru realizarea acestui obiectiv, MApN avea nevoie de aproximativ 15 miliarde de euro, conform estimarilor fostului ministru al Apararii, Teodor Melescanu, relateaza NewsIn.

Bugetul insuficient a determinat, insa, Ministerul Apararii sa gaseasca surse de finantare alternative, una dintre solutii fiind angajarea de credite multianuale extrabugetare, conform Ordonantei Guvernului nr. 111, din 2007, privind finantarea unor proiecte de investitii care necesita o perioada mai lunga de un an pana la finalizare.

Totusi, desi avea baza legala pentru a atrage credite de angajament necesare finantarii achizitiilor, MApN se afla de mai bine de patru ani in aceeasi faza a intocmirii de hartii si rapoarte aferente celor sase programe.

Astfel, prioritatea tuturor ministrilor apararii din ultimii ani a fost cumpararea de avioane multirol, in conditiile in care vechile avioane MIG 21 Lancer isi vor epuiza resursa de zbor pana in 2011-2013.

Intarzierile succesive in luarea unor decizii in ceea ce priveste cumpararea de echipamente si tehnica militara compatibile cu alte tari din NATO au determinat ca Armata sa intampine dificultati serioase in ceea ce priveste asigurarea protectiei si securitatii militarilor din teatrele de operatiuni, in conditiile cresterii participarii, in 2010, cu aproximativ 600 de militari la misiunea din Afganistan, dar si a securitatii propriului spatiu aerian national.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.