Presedintele Traian Basescu a declarat joi inainte de participarea, la Praga, la dineul cu presedintele SUA si alti sefi de state europene, ca i se pare "inadmisibil" ca unele state membre NATO sa considere ca si-au incheiat misiunea in Afganistan, invocand articolul 5 din Tratatul Aliantei.

"Alianta NATO actioneaza in Afganistan ca un tot compact, solidar cu evenimentele din 9 a 11-a, din 11 a 9-a, pardon, ce au avut loc in Statele Unite si care au declansat razboiul antiterorist pe teritoriul Afganistanului, chiar cu extinderile sale dincolo de frontiera Afganistanului. Aici as face mentiunea ca in continuare trebuie ca Alianta sa ramana solidara", a spus seful statului joi, la Aeroportul Henri Coanda, inainte de a pleca la Praga, unde va participa la dineul de lucru oferit de presedintele SUA, Barack Obama, liderilor din Europa Centrala si de Est, transmite NewsIn.

"Mi se pare inadmisibil ca unele state sa considere ca si-au incheiat misiunea din Afganistan", a subliniat Basescu, aratand ca este adevarat ca Alianta si-a atins deja cateva obiective fundamentale, cum ar fi "alungarea de la putere a talibanilor cu toata ideologia lor absolut terorista si nedemocratica si crearea conditiilor pentru ca in Afganistan sa se desfasoare alegeri libere".

Presedintele a aratat ca, pentru a garanta securitatea propriilor trupe, avand in vedere misiunile pe care le are de indeplinit, Romania si-a dublat in 2009 efectivele fata de 2008, trecand de la circa 500 de militari la 1.058 militari, iar pentru 2010 era prevazuta o crestere a efectivelor cu 150 de militari.

Americanii, care si-au suplimentat trupele cu 30.000 de oameni, depun eforturi pentru a le creste moralul aliatilor europeni si pentru a-i mobiliza, in pofida opiniei publice din ce in ce mai ostile fata de mentinerea soldatilor in Afganistan.

Situatia in celelalte state

In februarie, Olanda a intrat in criza politica din cauza divergentelor din coalitia guvernamentala pe tema trupelor din Afganistan. Ca urmare, retragerea trupelor olandeze va incepe in august si se va incheia la sfarsitul anului, potrivit unei decizii luate in 2007 de Guvern.

Berlinul, criticat adesea pentru lipsa de angajament in Afganistan, vrea sa-si inceapa retragerea in 2011, dar inca nu a fixat o data pentru retragerea completa a soldatilor.

Data oficiala a retragerii contingentului canadian - de 2.800 de oameni - a fost stabilita pentru 2011, iar administratia Obama spera ca va convinge Ottawa sa acorde o sustinere logistica dupa aceasta data.

Contingentul britanic - prezent cu 10.000 de oameni - ar putea fi redus de la inceputul anului viitor, iar majoritatea trupelor se vor intoarce in tara in urmatorii cinci ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.