Ucraina nu vrea sa mediatizeze recentul scandal legat de expulzarile unor diplomati din Kiev si Bucuresti, care, cel mai probabil, a avut legatura cu alegerile prezidentiale din Romania, a declarat, la Bucuresti, vicepresedintele comisiei de relatii externe din Parlamentul Ucrainei.

Leonid Kojara, membru al Partidului Regiunilor, de opozitie la Kiev, si vicepresedintele Comisiei de relatii internationale din Parlamentul ucrainean, a vorbit cu presa romana despre recentele tensiuni diplomatice dintre Ucraina si Romania si a spus ca acestea nu sunt uzuale. "Am inteles ca nu e ceva obisnuit si ca uneori se intampla lucruri rele, dar noi nu vrem sa mediatizam acest caz. Uneori pare ca partea romana acorda prea multa atentie acestui caz", a declarat oficialul ucrainean, raspunzand unei intrebari vizand situatia relatiei cu Ucraina din prisma evenimentelor de saptamana trecuta, cand au existat informatii ca doi atasati militari de la Ambasada Ucrainei de la Bucuresti ar fi fost expulzati pentru ca ar fi cumparat secrete de stat de la un spion bulgar in Romania, relateaza NewsIn.

Intrebat daca cele intamplate ar putea afecta modul in care Ucraina va fi privita la apropiatul summit NATO, Kojara a spus ca mai degraba incidentul a avut legatura cu interesele politice interne ale Romaniei. "Cred ca ar putea avea legatura cu alegerile care urmeaza sa se desfasoare aici, in Romania. Daca acest caz negativ chiar a fost real, chiar a existat in realitate, trebuie sa uitam de el, sa intoarcem aceasta pagina si sa gasim ceea ce este comun intre tarile noastre", a spus parlamentarul ucrainean.

Pe de alta parte, politicianul ucrainean sustine ca vizita a presedintelui Traian Basescu in Ucraina a fost amanata cu precadere din vina autoritatilor ucrainene. "Stiti ca planuiam o vizita oficiala din partea presedintelui Traian Basescu la Kiev. Din pacate, aceasta a esuat din ratiuni tehnice. Cred ca cea mai mare responsabilitate in acest caz revine partii ucrainene. Nu fac parte din actualul guvern. Reprezint Partidul Regiunilor, dar cred ca ar trebui sa indepartam obstacolele dintre Romania si Ucraina. Este un bun moment pentru o noua cooperare intre Romania si Ucraina si cred ca vizita presedintelui Traian Basescu ar trebui sa aiba loc cat mai curand", a spus parlamentarul.

Vorbind despre semnarea acordului privind micul trafic de frontiera dintre Romania si Ucraina, Kojara a spus ca incheierea acestuia tine de motive tehnice. "Stiu ca exista numai obstacole de natura tehnica. Uneori societatile noastre sunt prea politizate in ceea ce priveste relatiile bilaterale. Stiu ca aici, in Romania, exista unii radicali. Si in Ucraina exista. Dar nu acesta este modul potrivit de a ne crea relatiile bilaterale. Ucraina a avut multe probleme in trecut cu Polonia, dar am reusit sa le rezolvam si sa ne reconciliem. Cred ca e timpul ca si Romania si Ucraina sa faca la fel", a punctat Leonid Kojara.

Parlamentarul Leonid Kojara se afla la Bucuresti pentru a participa la dezbaterea "Un proiect comun pentru regiunea Marii Negre", organizat de grupul socialistilor europeni din Parlamentul European, sub patronajul Senatului Romaniei. In discursul sustinut in timpul conferintei referitoare la cooperarea in Marea Neagra, Kojara a aratat ca nu intelege de ce politicienii de la Kiev "rateaza oportunitate dupa oportunitate" in ceea ce priveste cooperarea cu Romania. "Disputa veche intre Romania si Ucraina (din Marea Neagra, n.r.) s-a terminat cu succes. Tarile noastre au avut o ocazie foarte buna de a incepe, de a scrie o noua pagina in cooperarea bilaterala si eu, ca reprezentant al partidului de opozitie din Ucraina, trebuie sa spun ca nu inteleg de ce oficialitatile de la Kiev rateaza oportunitate dupa oportunitate in acest sens. Inteleg ca partea romana a fost mai activa in aceasta privinta si s-ar putea ca tarile noastre sa inceapa o noua era a cooperarii, scriind o noua pagina", a spus Kojara.

Parlamentarul ucrainean a vorbit si despre importanta protejarii mediului la Marea Neagra. "Daca ne gandim la fiecare tara separat, fiecare tara vrea sa sondeze pe platoul continental al Marii Negre, dar Marea Neagra este totusi un rezervor inchis si orice catastrofa tehnologica de mediu afecteaza toate tarile din jur. Inteleg ca tarile din preajma nu prea au alternative energetice, dar daca tinem la generatiile viitoare, Marea Neagra trebuie pastrata asa cum este acum, fara sa se foreze prea mult in cautarea petrolului sau a minelor de gaze naturale", a subliniat parlamentarul ucrainean.

Deputatul de la Kiev a mai spus ca regiunea Marii Negre, cu toate ca este foarte bogata in resurse energetice si are un enorm potential, nu beneficiaza de suficienta atentie din partea structurilor Uniunii Europene. Kojara este de parere ca una dintre problemele regiunii tine mai ales de "afilierile individuale" ale diferitilor actori. "De exemplu, Romania este membra a UE, NATO, OCEMN (Organizatia pentru cooperare economica la Marea Neagra). Alte afilieri nu coincid in regiune, pentru ca, de exemplu Ucraina este membra a altor organizatii, iar acest lucru provoaca absenta unei viziuni unice", a conchis deputatul Partidului Regiunilor din Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.