Presupusul traficant rus de arme Viktor Bout, arestat cu ajutorul Romaniei si a carui extradare din Thailanda este ceruta de Statele Unite, a afirmat vineri ca a fost diabolizat intr-n film si o carte care l-au descris drept un "negustor al mortii", relateaza AFP.
Inainte de o noua audiere in fata unui tribunal din Bangkok, Bout a criticat o carte publicata in 2007, care detaliaza presupusele sale activitati ca "negustor al mortii", potrivit nEWSiN.

Viktor Bout, in varsta de 41 de ani, fost ofiter in Aviatia sovietica, devenit om de afaceri, a fost arestat in martie 2008 intr-un hotel din Bangkok, dupa ce s-a intalnit si a incercat sa le vanda arme unor agenti americani care s-au prezentat drept reprezentanti ai gherilei columbiene FARC.

"Am devenit nici mai mult nici mai putin decat ostaticul unei 'imagini demonice', care a fost fabricata intr-o carte a unui autor fara scrupule si transferata apoi pe marele ecran", spune Bout. El a inspirat un personaj jucat de actorul american Nicolas Cage, in filmul "Lord of war". Porecla sa de "negustor al mortii" a fost utilizata intr-o carte scrisa de Douglas Farah.

In mai anul trecut, Departamentul american al Justitiei a retinut patru capete de acuzare impotriva lui Bout, care risca inchisoare pe viata in Statele Unite. El este acuzat pentru ca a incercat sa vanda arme FARC si ca a complotat pentru a ucide cetateni americani. Bout este acuzat si de complot pentru a ucide oficiali si angajati americani si de complot in vederea obtinerii de rachete antiaeriene.

Viktor Bout este descris in Occident drept un "negustor al mortii" pentru ca, timp de 15 ani, ar fi furnizat arme in intreaga lume, inclusiv talibanilor afgani si al-Qaidei.

Andrew Smulian, complicele traficantului de arme Viktor Bout, a fost in Romania pentru a incheia tranzactii cu potentiali cumparatori, iar autoritatile au interceptat convorbiri si au inregistrat intalnirile pe care acesta le-a avut in Romania cu doi colaboratori ai agentiei antidrog din SUA. Smulian a stat in Romania aproximativ doua saptamani, timp in care a fost supravegheat permanent de ofiterii de la crima organizata din Politia de Frontiera si de Serviciul Roman de Informatii. Nu a fost arestat pentru ca serviciile secrete americane il urmareau pe Bout. Arestarea lui Smulian ar fi tulburat apele in sfera de influenta si de credibilitate a rusului Bout si cu siguranta acesta s-ar fi ascuns.

De altfel, arestarea lui Viktor Bout trebuia sa aiba loc in Romania, dar difuzarea, in 3 februarie, a filmului "Traficantul de arme", inspirat din viata lui, l-a facut suspicios si l-a determinat sa nu mai vina ca sa perfecteze tranzactia aflata in vizorul agentilor secreti, potrivit unor surse judiciare de la Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.