O concentratie mai mare in organism de colesterol bun (lipoproteine cu densitate mare/ HDL) este benefica nu doar pentru sistemul cardiovascular, ci si pentru creier, pe care il protejeaza contra maladiei Alzheimer, informeaza cercetatorii americani.
Savantii din Statele Unite au ajuns la concluzia ca persoanele de peste 65 de ani care prezinta in organism concentratii mari de HDL beneficiaza de o scadere cu 60% a riscului de a se imbolnavi de Alzheimer, comparativ cu persoanele de aceeasi varsta care au concentratii scazute de HDL in organism, scrie MEDIAFAX.

Potrivit acestui studiu, se pare ca nu conteaza daca voluntarii au ajuns sa aiba in organism o concentratie ridicata de HDL pe cale naturala sau prin administrarea unor medicamente - statine - concepute cu scopul de a creste nivelul colesterolului bun din sange.

Autorii studiului afirma ca descoperirea lor ar putea fi utilizata in viitor ca un mijloc de prevenire a declansarii maladiei Alzheimer, o boala degenerativa a creierului, in prezent incurabila, care afecteaza peste 26 de milioane de persoane pe plan mondial.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.130 de persoane in varsta de peste 65 de ani, de origine caucaziana, hispanica si africana. La inceperea studiului, voluntarii nu sufereau de pierderi de memorie, iar pe durata studiului, cercetatorii americani au efectuat o serie de teste neuropsihologice pentru a diagnostica maladia Alzheimer.

In functie de concentratia de HDL din sange, voluntarii au fost impartiti in doua grupuri: grupul voluntarilor cu concentratie ridicata de HDL (peste 55 de unitati) si grupul voluntarilor cu concentratie scazuta de HDL (sub 38 de unitati).

Cercetatorii au cautat sa identifice pacientii expusi celor mai mari riscuri de a se imbolnavi de Alzheimer, nu pe aceia care sufereau de dementa vasculara.

Savantii americani au efectuat masuratori ale nivelului total de colesterol, nivelului de HDL si nivelului de grasimi din sange (trigliceride).

Citeste si:
Starea de somnolență de după masă. Ce înseamnă și ce spun medicii
Starea de somnolență de după...

Voluntarii care prezentau in organism o concentratie de HDL de peste 60 de unitati sunt expusi celor mai mici riscuri de a se imbolnavi de Alzheimer, afirma reprezentantii American Heart Association.

Potrivit medicilor americani, o concentratie de 55 de unitati de HDL in sange poate fi obtinuta relativ usor, printr-o schimbare de dieta si prin practicarea sistematica a exercitiilor fizice. Anumite medicamente, precum niacina - o vitamina din complexul B3-, sunt capabile sa creasca concentratia de HDL din organism cu pana la 25%.

Studiul a fost coordonat de Christiane Reitz de la Taub Institute din New York, afiliat celebrei Universitati Columbia, si a fost publicat in revista medicala Archives of Neurology.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.