In prezent, Romania nu dispune de o standardizare unanim recunoscuta pentru clasificarea cladirilor de birouri, raporturile facandu-se in prezent conform normelor internationale.
Astfel, conform acestora, cladirile pot fi incadrate in clasa A numai daca au o locatie centrala sau ultracentrala, o suprafata totala de minim 10.000 de metri patrati si amenajari moderne, la nivel occidental, inaltimea pe nivel mai mare de 2,7 metri sau climatizare prin ventiloconvectori cu patru tei, scrie Wall-Street.

In Bucuresti sunt mai putin de zece cladiri care corespund acestor criterii. Printre cele mai cunoscute se numara Charles de Gaulle Plaza, Europe House, America House, BRD Tower.

"Locatia constituie un factor important in clasificarea unui centru de afaceri. Putine cladiri de birouri din Capitala se bucura in acelasi timp de o locatie care sa le includa in clasa A, ca si de facilitati tehnice pe masura", explica Lori Collin, senior consultant la firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Totodata, "Locatia continua sa primeze in stabilirea chiriei unui imobil de birouri, devansand factori precum calitatea finisajelor si dotarilor si determinand o valoare a chiriei in medie cu pana la 20% mai ridicata", a declarat Sebastian Dragomir, manager in cadrul CBRE Eurisko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.