In ultimii doi ani, terenurile au reprezentat cel mai dinamic segment al investitiilor imobiliare. Preturile cresteau de pe o zi pe alta si nimeni nu se temea sa-si orienteze banii spre astfel de speculatii. In 2009 insa, lucrurile nu par la fel de roz, iar speculatiile nu mai sunt o metoda sigura. Consultantii EuroMetropola au explicat care sunt avantajele si riscurile investitiilor in terenuri in acest an.

Terenurile agricole atrag investitorii straini, calitatea solului, suprafetele vaste disponibile si preturile fiind inca sub media Uniunii Europene, insa achizitiile si productivitatea ce caracterizeaza acest segment raman scazute.

Unul dintre motivele care impiedica investitiile in terenuri agricole este acela ca a devenit tot mai greu sa achizitionezi suprafete mari de teren perfect compactate: aproape un sfert din suprafata de teren arabil la nivel national este reprezentata de parcele mai mici de un hectar.

”Clientii interesati de terenuri agricole in Romania cauta suprafete de peste 500 ha comasate integral. Terenurile pe care le promovam in aceasta perioada sunt in zonele Mehedinti si Braila, avem pana la 1.900 ha, iar preturile variaza intre 2.200 si 2.500 euro/ha”, explica reprezentatii companiei imobiliare EuroMetropola.

Daca terenul agricol din Romania ar fi mai compact, profitabilitatea ar fi de ambele parti: proprietarii ar obtine un pret mai bun la vanzare, iar investitorii ar putea creste productivitatea prin cateva investitii minime.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.