Ieri dupa-amiaza, o delegatie a FMI a discutat, la Cotroceni, despre un posibil acord de finantare cu presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Ultima suma luata in calcul de Romania pentru un imprumut extern de la FMI, CE si institutiile financiare internationale precum Banca Mondiala se ridica la circa 18 miliarde euro, din care aproximativ 13 miliarde euro ar urma sa vina de la Fond, au declarat surse apropiate negocierilor, citate de NewsIn.

"Delegatia FMI a discutat, de principiu, proiectul scrisorii cadru privind un posibil acord de finantare. Acest lucru nu inseamna, insa, ca Fondul a terminat evaluarea economica a tarii. Suma avuta in vedere de autoritatile romane pentru intreg pachetul de finantare este de aproximativ 18 miliarde euro, pe 2 ani", au precizat sursele citate.

Procedura standard prevede ca, dupa negocierile intre cele doua parti, FMI redacteaza scrisoarea de intentie si memorandumul de politici economice, care in final sunt semnate de reprezentantii romani.

Potrivit surselor apropiate discutiilor, imprumutul extern se va contracta pe o perioada de doi ani, iar cea mai mare parte a fondurilor va fi folosita in 2009. De asemenea, Romania ar urma sa traga banii in transe, dupa verificari periodice.

"Acordul cu FMI este incheiat, in mod normal, pe 2 ani. Poate fi si pe 18 luni, dar nu mai mult de 24 de luni. In acest caz, suma la care s-ar putea ajunge in urma negocierilor intre autoritatile romane, FMI, Comisia Europeana si celelalte institutii financiare internationale ar putea cuprinde si fonduri pentru 2010, in functie de golul de finantare estimat pentru anul viitor", a explicat, saptamana trecuta, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, aminteste Wall-Street.

Fondurile de la FMI ar urma sa fie folosite de Romania pentru protejarea rezervei valutare. Potrivit declaratiilor facute de economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, la finalul saptamanii trecute, destinatia banilor de la Comisia Europeana nu era inca stabilita. Banii ar putea fi folositi exclusiv pentru nevoi de balanta externa, la fel ca imprumutul de la FMI, sau ar putea finanta si proiecte de investitii.

Geoana: E anormal ca primele discutii cu FMI sa aiba loc la Cotroceni, si nu la Guvern

Referitor la reuniunea de la Cotroceni dintre Traian Basescu, Emil Boc, Mugur Isarescu si delegatia FMI, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca este anormal ca primele discutii cu FMI sa aiba loc la Palatul Cotroceni, si nu la Guvern, adaugand ca exista riscul ca Executivul sa para comandat de presedintele Basescu.

"Continui sa spun si am sa spun de fiecare data: este anormal ca aceste discutii sa aiba loc intai la Cotroceni si abia dupa aceea la Guvern. Continui sa spun ca e obligatoriu de a avea o separare a puterilor in stat si sa va spun ca ultimul cuvant, inainte de coalitie, de Guvern si BNR o are Parlamentul Romaniei si populatia Romaniei", a declarat presedintele social-democrat, dupa o reuniunea a PSD si ministrilor sai cu sindicatele si organizatiile de pensionari.

Geoana a facut din nou un apel la transparenta si a cerut Guvernului sa prezinte miercuri public elementele negocierilor cu FMI. "Daca cei de la FMI au dorit sa vorbeasca cu presedintele, nu-i niciun fel de problema, dar daca e vorba de o prezentare in avanpremiera a elementelor de negociere pe care FMI le considera importante in relatia cu Romania, cred ca ar fi fost firesc ca prima vizita sa fie la guvernul Romaniei, impreuna cu guvernatorul BNR, iar dupa aceasta discutie sa fie inclus presedintele Romaniei, conducerea Parlamentului", a mai adaugat presedintele Senatului.


Basescu: Am vrut sa consolidez impresia ca nu suntem atat de dispersati

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca i-a invitat pe premierul Emil Boc si pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu la intalnirea cu seful misiunii FMI pentru "a consolida" impresia ca Executivul si Presedintia "vorbesc aceeasi limba" in negocierea unui acord.

"Este prima data cand alaturi de mine s-a aflat si un alt demnitar al statului roman si l-am invitat eu, pentru ca am vrut sa consolidez impresia ca nu suntem atat de dispersati, pentru ca aici avem o mare problema cu impresia care s-a lasat: <<unii vor, altii nu vor, unii cred ca trebuie, altii ca nu trebuie>> si suntem intr-un risc. Si atunci am recurs informandu-l pe premier ca ar trebui sa fie langa mine, ca sa dam macar doi dintre noi impresia ca vorbim aceeasi limba pentru a ne fortifica capacitatea de negociere, macar Executivul si presedintele vorbesc aceeasi limba, stiind ca si Banca Nationala este in regula", a explicat seful statului, la Realitatea Tv, participarea premierului si a guvernatorului BNR la intalnirea de marti, de la Palatul Cotroceni, cu seful delegatiei FMI.

Presedintele a spus ca impresia lipsei de coeziune intre membrii Executivului in privinta incheierii unui acord cu FMI a fost unul dintre subiectele discutate cu seful echipei de evaluare a FMI. "Intrebarea era daca am certitudinea ca exista suficienta unitate pentru ca un acord sa fie agreat. Am asigurat Fondul ca avem aceasta capacitate de a fi unitari in abordarile-si de negociere, si de adoptare a masurilor care vor fi convenite- si am explicat ca nu pot fi confundate declaratiile de orice natura cu pozitii ale Guvernului sau sa fie interpretate ca slabiciuni ale Guvernului", a explicat Basescu, potrivit NewsIn. Presedintele l-a asigurat pe seful misiunii FMI in Romania ca declaratiile contradictorii care au aparut dupa ce ipoteza unui acord cu FMI a fost lansata "sunt cel mult declaratii cu specific de campanie".

De asemenea, Basescu a tinut sa arate ca actualul Guvern este sprijinit de o majoritate parlamentara puternica. "Am asigurat ca Guvernul este sprijinit de o majoritate suficienta si o sustinere suficienta sa realizeze un acord combinat, pentru ca este mai complicat decat pare: un acord UE-FMI, in paralel sustinut de Banca Mondiala, de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si de Banca Europeana de Investitii", a explicat seful statului.

Totodata, seful statului a mai spus ca poate anticipa cateva dintre masurile pe care Guvernul urmeaza sa le ia, obligat si de un acord cu FMI, printre acestea fiind adoptarea Legii salarizarii unice, a Legii pensiilor, monitorizarea regiilor statului si "defrisarea" Codului fiscal.

Boc: Ministrii s-au reunit pentru a face o analiza la zi a necesarului si a conditiilor de finantare

Comitetul interministerial s-a reunit marti seara, la aproximativ o ora si jumatate de la finalul intalnirii care a avut loc la Cotroceni intre seful statului, premierul Emil Boc si delegatia FMI, pentru a face o analiza "la zi" a necesarului, conditiilor si a modalitatilor in care se poate asigura finantarea interna si externa a Romaniei, luand in calcul toate datele disponibile la acest moment.

"Scopul este de a face o analiza la zi a necesarului de finantare, a conditiilor si a modalitatilor in care se poate asigura finantarea interna si externa a Romaniei, avand in vedere toate datele pe care le avem in acest moment la dispozitie, date furnizate de ministrul Finantelor, de ministrii de resort, in baza analizelor pe care le-au facut in aceste zile si care vor sta la baza unei decizii pe care o vom prezenta in Guvern in aceste zile", a declarat Boc la inceputul intalnirii de la Palatul Victoria.

Premierul a precizat ca rezultatele discutiilor nu vor fi date publicitatii, ci doar vor fi prezentate "Guvernului in plenul lui".

Inalt oficial FMI: Statele emergente ar putea iesi primele din criza

Pietele emergente vor fi primele care vor inregistra o redresare din criza economica mondiala actuala, dar numai daca nu vor ramane fara capital si acces la piete, a declarat marti, pentru Reuters, al doilea oficial al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky.

Lipsky a precizat ca rezolvarea problemelor sistemului financiar este primul lucru care trebuie facut pentru a pune capat crizei. "In primul rand, ne asteptam sa vedem (o redresare in) pietele emergente, daca acestea pot obtine sprijin. Aceste tari au elementele fundamentale necesare pentru a inregistra o crestere buna, atat timp cat nu sunt lipsite de capital si de piete", a declarat oficialul, potrivit NewsIn.

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a avertizat la sfarsitul saptamanii trecute ca economia mondiala s-ar putea comprima anul acesta, intr-o "Mare Recesiune", Lipsky fiind de parere ca aceasta evolutie ar putea fi evitata doar prin solutionarea problemelor din sectorul bancar care au determinat criza economica mondiala. "Unul dintre mesajele principale a fost ca nu este nevoie de stimuli fiscali doar in economiile avansate si in cele care isi pot permite sa procedeze astfel, dar ca restabilirea functionalitatii sistemului financiar este o conditie necesara pentru a reveni la crestere pe plan mondial", a explicat Lipsky.

FMI a anuntat ca are nevoie de o suma suplimentara de 250 miliarde dolari, pentru a-si dubla resursele ca sa ajute tarile emergente si pare a fi pe cale de a rezolva acest lucru, date fiind semnalele de la actionarii sai principali - Europa, Statele Unite si Japonia.

Japonia a promis deja 100 miliarde dolari pentru FMI, iar Statele Unite si Uniunea Europeana au indicat ca ar putea furniza pana la 100 miliarde dolari fiecare. Aceste mari economii spera, insa, ca si statele cu rezerve valutare mari, mai ales China, vor contribui la resursele FMI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.