Integratorul solutiilor de plata online DotCommerce va lansa, in prima jumatate a lunii septembrie, sistemul de plata si de transfer instant de bani online DotCharge, a declarat, pentru SFin, Madalin Matica, director DotCommerce Romania. DotCharge va avea sucursale in Romania, SUA, Marea Britanie si Olanda si va fi accesibil din orice locatie de pe glob cu acces la Internet. Foarte probabil, DotCharge va produce forfota pe piata transferurilor de bani, intrucat, dupa cum precizeaza Matica, "vom avea comisioane foarte mici - mult mai mici decat orice comision bancar, ca sa nu mai pomenesc de comisioanele unui operator ca Western Union".

Economii de 100 RON la 1.000 USD/euro

Sistemul transferului de bani prin DotCharge va fi foarte simplu de utilizat de catre cei care au acces la Internet si au idee despre operatiuni de plata online. Mai intai, atat persoana care trimite banii, cat si cea care ii primeste isi deschid un cont DotCharge. Operatiunea este gratuita. Trebuie doar sa se furnizeze toate informatiile cerute de sistem, respectiv datele din actul de identitate si datele unui cont bancar activ. De asemenea, va trebui dat acordul pentru verificarea validitatii informatiilor furnizate.

Odata contul virtual DotCharge creat, persoana care trimite banii ii va depune in contul virtual. Depunerea se poate efectua prin orice modalitate de plata bancara cunoscuta. Presupunand ca se va dispune un transfer bancar (din contul de banca al solicitantului in contul sau DotCharge), acesta va fi extrem de rapid si taxat cu un comision mic, aplicat de banca pentru operatiuni locale.

Pasul urmator este transferul de bani din contul DotCharge al expeditorului in contul DotCharge al destinatarului. Acest transfer se face instant si va fi comisionat cu o suma si mai mica decat comisionul bancar. La final, destinatarul face transferul (online) din contul DotCharge in contul sau bancar.

Madalin Matica apreciaza ca transferul de bani prin DotCharge va fi cu aproximativ 70% mai ieftin decat cea mai ieftina modalitate clasica de transfer international de bani. Or, asta ar insemna o economie importanta pentru toti romanii care lucreaza in strainatate. De pilda, Western Union (serviciu preferat actualmente de majoritatea romanilor care vor ca banii pe care ii trimit de "afara" sa ajunga foarte rapid si in siguranta acasa) percepe un comision de 55 de dolari (peste 150 RON) pentru o suma transferata cuprinsa intre 1.000,01 si 1.250 de dolari, respectiv 45 de euro (aproape 140 RON), pentru un transfer de 1.000,01 pana la 1.250 euro. Folosind DotCharge, romanii ar putea economisi, asadar, sume de peste un milion de lei vechi la transferul acelorasi sume.

In aceste conditii, este de asteptat ca Western Union si alti intermediatori de transferuri de bani sa piarda masiv din clientela care are acces la Internet si o minima cultura bancara. Dar reprezentantii Western Union sustin ca nu sunt ingrijorati de oferta DotCommerce: "Urmarim constant ce se intampla in piata din Romania si nu numai. In ceea ce priveste intrarea unui nou jucator in segmentul transferurilor financiare, Western Union considera competitivitatea foarte sanatoasa pentru evolutia pietei romanesti", ne-a declarat Alexandru Badulescu, Country Director Western Union Romania & Moldova.

Alternativa la PayPal

DotCharge va oferi romanilor si un sistem de plata online in completarea celui cu cardurile de credit sau debit. Practic, DotCharge se vrea si o alternativa autohtona la sistemul american PayPal, proprietatea site-ului de licitatii online eBay. Prin intermediul contului virtual DotCharge, romanii vor putea face si primi plati catre/de la orice posesor de cont DotCharge din lumea larga, vor putea cumpara produse si servicii de la orice magazin online care se va inregistra in sistemul ce va fi lansat de DotCommerce.

"Pe termen scurt si chiar mediu, e clar ca nu vom avea acces pe eBay. Asta pentru ca eBay, din dorinta de a-si proteja propriul sistem de plata, adica PayPal, a exclus din randul sistemelor de plata acceptate GPay, adica sistemul de checkout lansat de Google, precum si FirePay si StormPay si nu accepta noi sisteme de plata. Dar, cine stie, poate vom colabora cu Google. Aud ca se pregatesc sa-si lanseze propriul site de licitatii", spune Madalin Matica.

Mai multe facilitati

DotCharge va pune la dispozitia utilizatorilor si facilitati suplimentare fata de PayPal, mai afirma sursa citata. Cea mai importanta va fi plata de tip escrow. "Asta va fi o facilitate pe care scontam sa o aprecieze cei care utilizeaza site-urile de licitatii online. In momentul de fata, e clar ca exista anumite impedimente, reticente la achizitionarea unui produs pe care nu-l vezi si nu-l poti testa, de la o persoana pe care nu o cunosti. Noi vom oferi garantia unei tranzactii sigure. Cand partile convin de principiu asupra vanzarii-cumpararii, sistemul DotCharge ii va cere mai intai cumparatorului sa disponibilizeze suma necesara. Daca acesta se va conforma, vanzatorul va putea initial doar sa vizualizeze suma, care va fi o plata in asteptare. Va avea acces la suma respectiva in momentul in care produsul ajunge la cumparator, iar acesta confirma conformitatea produsului cu specificatiile convenite. In situatia in care una dintre parti este rau intentionata, se va ajunge la o rezolvare convenabila partii afectate, cu ajutorul avocatilor DotCharge. De fapt, sistemul propus de noi va oferi garantii linistitoare chiar si pentru cei mai sceptici dintre potentialii utilizatori. In cazul unei improbabile fraude, de pilda, DotCharge se angajeaza sa-i despagubeasca imediat (in termen de ordinul orelor) pe cei afectati, urmand a se intoarce impotriva responsabililor", asigura Matica.

Credite instant

Intr-un viitor destul de apropiat (de ordinul lunilor), posesorii de conturi DotCharge vor avea si posibilitatea de a apela la credite - fie pe termen scurt, de cateva zile (descoperit de cont), fie pe termen lung. Si la acest capitol, Matica promite sa surclaseze oferta bancara existenta. "Vor fi mai multe linii de creditare disponibile. Creditele se vor acorda aproape instant - in maximum 30 de minute de la solicitare. Avem acorduri de principiu cu patru banci, care vor oferi credite prin DotCharge. Vor fi interesate si alte institutii financiare. Vom avea si oferta noastra, va fi concurenta, clientii vor avea de unde alege. Conditiile de creditare vor fi mai avantajoase decat orice se gaseste la momentul actual pe piata. Vom fi insa si foarte rigurosi in verificarea solvabilitatii solicitantilor", atentioneaza directorul DotCommerce.

In afara formei clasice de verificare, prin biroul de credite, foarte important va fi ratingul pe care sistemul DotCharge il acorda fiecarui client, in functie de istoricul tranzactiilor efectuate de acesta si de istoricul contului personal bancar de care va fi atasat contul virtual.

DotCard

In prima parte a anului viitor, la contul DotCharge se va putea atasa DotCard-ul, care va functiona initial ca un card de debit, iar ulterior ca un card de credit. Cardul va putea fi folosit, initial, pentru plati la POS-urile magazinelor acceptatoare. Daca DotCommerce va ajunge la o intelegere cu unul sau mai multi dintre marii emitenti de carduri, va fi posibila folosirea DotCard-ului chiar pentru operatiuni prin intermediul automatelor bancare.

DotCommerce mai intentioneaza sa le ofere in viitor clientilor sai posibilitatea de a-si lega orice tip de cont, deschis la orice banca din lume, de contul DotCharge. In felul acesta, platile online se vor putea face fara a se apela, mai intai, la un transfer din contul bancar in cel virtual.

"Speram sa enervam pe foarte multi"

Strategia de marketing a DotCommerce este una destul de neobisnuita, cel putin pentru piata interna: "Ne lansam de la zero, fara a avea din start utilizatori sau magazine online inregistrate anterior. Sigur ca ne cunoastem cu cei din sistem si sigur ca am avut discutii, dar nu am semnat nimic in avans", spune Matica. Nu va exista nici macar o campanie publicitara in mediile clasice, singura promovare facandu-se online. Practic, DotCommerce se bazeaza aproape exclusiv pe atractivitatea produsului sau, adica pe comisioane mici si aplicate flexibil (la o tranzactie online, de pilda, sistemul va permite plata comisionului fie de catre vanzator, fie de catre cumparator, fie in partaj, de ambele parti) contra unor servicii financiare utile pentru foarte multi.
Bataios, Matica nu se teme ca produsul sau ii va supara pe cei carora le va face concurenta: "Speram sa enervam pe foarte multi, fiindca atunci se va dovedi ca este nevoie de noi. De fapt, bancile romanesti nu vor avea de pierdut de pe urma noastra.

De pilda, la un transfer de bani intr-un cont din strainatate, comisionul pe care il incaseaza banca este mare, dar numai o mica parte ii revine. Grosul se duce la diversi intermediari bancari, din lantul ce leaga banca la care se face plata de cea la care ajung banii. Acesti intermediari vor avea motive de suparare. But, who cares? (Dar cui ii pasa? - t.r.)".

Comisioane DotCharge

- Comision pentru tranzactionare online: 2,5-3%, comparativ cu 4,5-5% in e-commerce-ul traditional
- Comision pentru plata online: 0 pentru detinatorii de cont DotCharge
- Comision transmisie fonduri: 0
- Comision receptionare fonduri: sub 2%
- Comision transfer fonduri din DotCharge ™ in DotCard™: 0
- Comision transfer international intre useri: 0 pentru cel care initiaza transferul si sub 2% pentru primitor
- Comision aderare in sistem: 0 pentru utilizatori si 50 euro pentru magazinele virtuale. In perioada promotionala, taxa de aderare pentru magazine va fi 0.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.