Preturile carburantilor practicate pe piata autohtona nu vor scadea, in pofida micsorarii cotatiilor petrolului pe pietele internationale si celor inregistrate de dolar fata de moneda nationala. Ieri, barilul de titei a fost cotat pe pietele internationale la 47 dolari, fata de cotatii de 55 dolari, cu putin timp in urma.
Dupa ce au profitat de fiecare ocazie pentru a majora rapid preturile, sub diverse pretexte, producatorii de carburanti trec cu vederea noile cifre, invocand faptul ca acestea ar putea fi "conjuncturale". Motivatia lor este usor de ghicit: obtinerea unor extra-profituri din diferenta dintre costurile materiilor prime de luna trecuta si cele din prezent. Surse din Petrom ne-au declarat sub protectia anonimatului ca aceasta companie considera ca micsorarea cotatiilor titeiului pe piata este una "conjuncturala", iar micsorarea cotatiilor dolarului si ale monedei europene fata de leu "ar putea tine numai de presiuni electorale asupra cursului de schimb".
In acelasi timp, reprezentantii grupului Rompetrol justifica mentinerea actualelor preturi prin faptul ca influentele noilor cotatii ale titeiului nu pot fi inca cuantificate. "In primul rand, orice influenta a cotatiilor titeiului inregistrate pe piata internationala poate fi detectata la noi de-abia dupa un ciclu de productie, deci dupa circa 35-40 zile. In al doilea rand, preturile de pe piata autohtona sunt oricum mai mici si tind sa se alinieze celor de pe piata Uniunii Europene, asa ca nu prevedem pentru perioada urmatoare o ajustare a preturilor in acest sens", ne-au declarat oficiali ai grupului Rompetrol.
Cu alte cuvinte, nu intentioneaza sa micsoreze preturile. Ei au precizat ca in ultima perioada in care s-au inregistrat cresteri semnificative ale pretului petrolului, Rompetrol nu a mai operat mariri ale preturilor practicate la pompa.
Petrom si Grupul Rompetrol sunt cei doi producatori care au dat, pana in prezent, "tonul" maririi preturilor practicate pe piata autohtona la carburanti. Este de notorietate ca ceilalti operatori de pe piata isi fac politica de preturi dupa Petrom si Rompetrol.
Despre autor:

Sursa: Gardianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Contemplativ transformă natura abandonată în bijuterii de lux sustenabile
Sursa: green.start-up.ro
-
LISTĂ: 5 soluții de conta pentru afacerea sau PFA-ul tău
Sursa: start-up.ro
-
Numerologie: Februarie 2023 – luna cu cifra universală 9 – închiderea unui...
Sursa: garbo.ro
-
”Un Crăciun de poveste” pentru vânzările Primark. Care sunt totuși temerile...
Sursa: retail.ro
-
QOOBISS, acreditat pentru verificarea identității la distanță
Sursa: futurebanking.ro
-
Nicole Cherry, detalii neștiute din copilăria sa. Cum a reușit să treacă...
Sursa: kudika.ro
-
Președintele Croației: Războiul din Ucraina se va încheia când SUA și Rusia...
Sursa: wall-street.ro