Michael Jordan implineste, duminica, 50 de ani, iar la zece ani de la ultimul sau meci, liga profesionista nord-americana de baschet (NBA) profita inca de mostenirea lasata de el.
"MJ" este considerat cel mai bun jucator din istoria baschetului, datorita performantelor din teren, concretizate prin sase titluri de campion NBA cu echipa Chicago Bulls si doua medalii olimpice de aur, dar si pentru ca a fost ''piatra de temelie'' a NBA-ului modern.

Inaintea lui, jucatori legendari au castigat mai multe titluri (Bill Russell), au marcat mai multe puncte (Kareem Abdul Jabbar) au combinat statistici mai rasunatoare (Oscar Robertson, Wilt Chamberlain), dar niciunul nu a devenit "Greatest of All Time" pentru ca niciunul nu a schimbat atit de mult NBA-ul.

Chiar daca unii considera ca LeBron James l-ar putea detrona candva, Jordan doarme linistit. "Este simplu. Nu va exista niciodata un alt Michael Jordan'', asigura Dwyane Wade, coechipier cu James la Miami.

Cariera lui Jordan a coincis cu debutul recunoasterii internationale a NBA, cu prosperitatea NBA si aparitia de sponsori cheltuitori precum Nike, firma a carei marca de incaltaminte Air Jordan este inca profitabila, desi numerosi cumparatori nu l-au vazut evoluand pe Jordan, scrie MEDIAFAX.

Zeci de imagini sunt fixate in memoria milioanelor de fani: cele 63 de puncte in meciul cu Boston din play-off in 1986, slam-dunk-ul castigator la concursul All Star Game in 1988, lacrimile dupa primul titlu NBA, anuntul abrupt al retragerii in 1993 dupa moartea tatalui sau, ultimul titlu in 1998...

Michael Jordan s-a nascut in Brooklyn, New York, la 17 februarie 1963, fiind al patrulea din cei cinci copii ai lui Deloris si James R. Jordan. In septembrie 1989 s-a casatorit cu Juanita Vanoy, avand trei copii, Jeffrey Michael, Marcus James si Jasmine. Jordan si Vanoy au divortat in decembrie 2006, iar Juanita a primit 168 de milioane de dolari in urma partajului. In decembrie 2011,el s-a logodit cu modelul Yvette Prieto.

In 1993, la prima retragere, Jordan a semnat un contract cu echipa de baseball Chicago White Sox, insa a revenit in baschet in 1995, retragandu-se din nou in 1999 si revenind in 2001. In 2003, s-a retras definitiv, iar in prezent este patronul echipei Charlotte Bobcats, un club din NBA.

Multi fani inca spera ca el va pune in aplicare cuvintele din 2009, cand a fost inclus in Hall of Fame: "Intr-o zi poate veti vedea ca joc baschet la 50 de ani".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.