Social 25 Mai 2017 17:40 de Clara Vacaru
Angajatii Romatsa vor declansa greva generala in 30 mai, pe termen nelimitat, incepand cu ora 9.00, a declarat joi, pentru News.ro, liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache.

In data de 12 mai, controlorii de trafic aerian au declansat o greva de avertisment de doua ore si au spus ca vor continua negocierile pentru a gasi solutii la cele aproximativ 50 de solicitari si a incheia contractul colectiv de munca, astfel incat sa nu se ajunga la greva generala, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.

In 12 mai, Tudorache a declarat, dupa greva de avertisment, ca va urma o perioada de negocieri, in speranta ca se va incheia contractual colectiv de munca si ca se vor rezolva toate revendicarile angajatilor Romatsa.

Sindicalistii au spus atunci ca, inca din august 2016, au trimis nenumarate memorii, inclusiv catre Presedintie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, insa de atunci si pana cand au anuntat ca intrerup lucrul, "autoritatile au fost surde".

Directorul general al Romatsa, Valentin Cimpuieru, a declarat, dupa greva de avertisment, ca angajatii ROMATSA nu vor intra in greva generala, pentru ca negocierile continua.

El a spus ca angajatii au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cat mai rapida a contractului colectiv de munca.

Controlorii de trafic aerian au fost, in 12 mai, intre orele 11.00 si 13.00, in greva de avertisment, nemultumiti ca nu a fost incheiat un nou contract colectiv de munca (CCM), desi negocierile se poarta din februarie 2016.

Potrivit sindicatului, in greva de avertisment au fost toti cei 1.500 de angajati ai Romatsa, de la 16 turnuri de control, care dirijeaza zilnic aproximativ 3.000 de avioane.

In cele doua ore de protest, angajatii au asigurat, conform prevederilor legale, o treime din zborurile programate.

Reprezentantii Aeroportului “Henri Coanda” au declarat, pentru News.ro, ca nicio cursa nu a fost anulata din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, dar mai multe zboruri au avut intarzieri la plecare si la sosire.

Citeste si:
Cîțu, atac la adresa liderilor de sindicat: „Este în regulă să se...
Cîțu, atac la adresa...

Aproximativ 30 de curse aeriene trebuiau sa decoleze intre orele 11.00 si 13.00 de pe Aeroportul “Henri Coanda”, spre Germania, Austria, Cehia, Italia, Marea Britanie, Israel, Rurcia, Grecia si Ungaria, Republica Moldova, precum si spre aeroporturile din Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Tot aproximativ 30 de curse aeriene interne si internationale aveau orele de aterizare pe Aeroportul “Henri Coanda” intre 11.00 si 13.00. Cursele internationale trebuiau sa plece spre Bucuresti de pe aeroporturi din Italia, Turcia, Israel, Austria, Germania, Italia, Rusia, Elvetia, Suedia, Belgia si Norvegia, iar zborurile interne erau pe rutele Oradea-Bucuresti si Satu Mare - Bucuresti.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din Romania. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fara a lua in calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) in acest an.

Citeste si:
Care sunt revendicările angajaților din Sănătate
Care sunt revendicările...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.