Sindicaliștii din domeniul Sănătății atenționează că vor declanșa o grevă generală în cazul în care revendicările acestora nu vor fi rezolvate.

Revendicările medicilor din domeniul Sănătății

Peste 200 de angajați din sistemul medical din România ies în stradă, la ora 11:00, în fața Ministerului Muncii şi ameninţă că declanșează o grevă generală dacă nu vor fi găsite soluţii pentru revendicările lor. Aceștia susțin că au suficiente semnături pentru a declanşa o grevă generală.

Printre principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor se numără respectarea legii salarizării, astfel încât lucrătorii medicali să aibă salarii raportate la nivelul anului curent. Sindicaliștii cer salarii majorate pentru toate categoriile de personal. Medicii solicită majorarea gărzilor la nivelul salariului actual.

Un medic primește de la 300 lei până la 1.800 lei, în funcție de gradul profesional și în funcție de zi. În cursul săptămânii este un tarif mai mic, iar de sărbătorile legale se plăteşte mai mult, însă sumele au rămas tot la nivelul anului 2018.

O asistentă dintr-o secție de chirurgie primeşte sub 4.000 lei lunar. O infirmieră câştigă sub 3.000 lei, iar brancardierii şi îngrijitoarele primesc în jur de 2.500 de lei.

De la 1 ianuarie, Guvernul a acordat 5% pentru toți bugetarii, adică cel mult 100 lei net, în funcție de categoria de personal. Totodată, Guvernul ia în calcul posibilitatea de majorare cu 20% a salariilor personalului auxiliar.

O altă concesie negociată este creşterea cu 10% a salariilor pe care le primesc medicii, însă totul depinde de finanțele pe care Guvernul reușește să le distribuie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2024 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.