Dorina Rusu, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a transmis, luni, ca decizia de a nu difuza interviul cu Dacian Ciolos la Televiziunea Romana poate fi asimilata unui act de cenzura si va cere in urmatoarea sedinta a institutiei o intalnire cu conducerea TVR pentru clarificarea situatiei.

”Decizia conducerii TVR de a opri difuzarea interviului cu premierul Dacian Ciolos in emisiunea «Viata satului» ne intoarce la vremurile de trista amintire din ianuarie 1990, cand acelasi TVR, subordonat FSN, nu putea sa transmita reportaje de la mitingurile opozitiei «pentru ca era ceata». Ca membru CNA, voi cere in urmatoarea sedinta o intalnire cu conducerea TVR pentru clarificarea acestei situatii, care poate fi asimilata, in opinia mea, unui act de cenzura”, a transmis Dorina Rusu, potrivit News.ro.

Membrul CNA a precizat ca in calitate de garant al interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale, institutia din care face parte are obligatia sa asigure respectarea exprimarii pluraliste de idei si de opinii.

Dorina Rusu a citat articolul 6 din Legea audiovizualului, care prevede: ”(1) Cenzura de orice fel asupra comunicarii audiovizuale este interzisa. (3) Sunt interzise ingerinte de orice fel in continutul, forma sau modalitatile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autoritatilor publice sau a oricaror persoane fizice sau juridice, romane ori straine”.

Membrul CNA a adaugat ca refuzul televiziunii publice de difuza interviul cu motivatia ca se desfasoara o campanie electorala, iar premierul este imaginea unui partid, este ”cu atat mai lipsit de premisa bunei-credinte” cu cat in 2014, in plina campanie, TVR a difuzat, in aceeasi emisiune, ”Viata Satului”, un interviu cu premierul de la acea vreme, Victor Ponta, care candida la alegerile prezidentiale.

”CNA, din care nu faceam atunci parte, a considerat, prin decizia din ianuarie 2015, cu unanimitate de voturi, ca aparitia lui Victor Ponta la «Viata Satului», in octombrie 2014, nu a incalcat legislatia audiovizualului. Inseamna, in mod evident, ca nici de aceasta data nu s-ar fi incalcat. Cu atat mai mult cu cat Victor Ponta era competitor electoral, iar Dacian Ciolos nu este”, a mai transmis Dorina Rusu.

Citeste si:
România își alege reprezentantul la Eurovision 2023, sâmbătă seară
România își alege...

Ea a mai afirmat ca faptul ca este propunerea unor partide pentru functia de premier sau “imaginea de campanie”, nu ii ia actualului premier dreptul de a-si exprima opiniile, strict in probleme legate de exercitarea functiei, intr-un domeniu in care, ”in plus, este specialist”.

Dorina Rusu a mai facut trimitere la articolul 70, alineatul 3 din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, potrivit caruia candidatii care au deja functii publice pot aparea in emisiunile informative strict in probleme legate de exercitarea functiei lor.

Membrul CNA a precizat ca ar fi facut solicitarea de intalnire cu conducerea TVR in sedinta publica de marti, care nu va avea loc, ”ca de atatea ori”, din lipsa de cvorum.

”In mod normal, as fi facut solicitarea de intalnire cu conducerea TVR in sedinta publica de maine, 29 noiembrie. Din pacate, sedinta nu va avea loc, ca de atatea ori, din lipsa de cvorum”, a aratat Dorina Rusu.

TVR amana difuzarea interviului cu Dacian Ciolos

Televiziunea publica a anuntat, duminica, amanarea difuzarii interviului acordat de prim-ministrul Dacian Ciolos emisiunii ”Viata Satului”, invocand perioada de campanie electorala si faptul ca demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice.
Citeste si:
Vlad Prioteasa, fondator Gift Idea, ne povestește cum este...
Vlad Prioteasa, fondator Gift...

Gigel Stirbu, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, a declarat luni, in urma audierii la Parlament a Irinei Radu, presedintele-director general al TVR, in legatura cu amanarea difuzarii unui interviu cu prim-ministrul Dacian Ciolos, acordat in cadrul emisiunii ”Viata Satului”, ca decizia conducerii televiziunii publice a fost un act de cenzura ”fatisa” si ca atat el, cat si colegii sai care candideaza si vor fi alesi in viitoarea legislatura vor propune demiterea actualei conduceri a Societatii Romane de Televiziune (SRTv).

Irina Radu a declarat ca nu a fost vorba despre un act de cenzura, intrucat difuzarea inregistrarii nu a fost interzisa, ci amanata, dar si ca discutia cu membri ai Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor a fost una constructiva.

Irina Radu a adaugat ca este necesara modificarea legislatiei privind tratamentul personalitatilor in campania electorala. ”Cred ca ne-am dat cu totii seama, si domnii parlamentari si noi, ca trebuie schimbata legislatia privind tratamentul personalitatilor in campania electorala. Si cred ca este un plus. Din punctul meu de vedere, ar trebui facute precizari mult mai clare, pentru ca aceasta situatie a domnului Ciolos este fara precedent – nu candideaza, dar se afla pe afise, in spoturi, si tot ce am zis in comunicat”, a mai spus presedintele TVR.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.