Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) ii cere premierului Dacian Ciolos, printr-o scrisoare, sa transmita prin ministrul Justitiei, Raluca Pruna, “o propunere de solutie pentru iesirea din actuala criza”. Magistratii sustin ca situatia a fost ”generata de ministrul Justitiei” si ca opinia publica este manipulata cu privire la salariile judecatorilor, mentionand ca joi vor analiza situatia si vor ”trece la alte actiuni”, daca propunerea Guvernului nu ”restabileste legalitatea”.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) arata in scrisoare trimisa miercuri premierului Dacian Ciolos ca s-a adresat direct acestuia pentru a-i cere sa transmita prin ministrul Justitiei “o propunere de solutie pentru iesirea din actuala criza” deoarece in timpul discutiilor pe care ministrii din Guvern le-au avut cu magistratii acestia ”si-au fundamentat pozitia pe o mentalitate institutionala profund eronata, care plaseaza practic sistemul de justitie in subordinea Executivului”.

UNJR arata ca justitia ”este o putere in stat alaturi de Executiv si Legislativ” astfel ca magistratii reprezinta ”unul dintre cei trei piloni pe care este asezat statul de drept”, iar comparatia pe care au facut-o reprezentantii Guvernului intre acestia si alte sectoare bugetare este ”profund eronata”.

“Comparatia, asadar, facuta de reprezentanti ai Guvernului intre magistrati, care sunt o putere de sine statatoare, cu diverse sectoare bugetare din subordinarea Executivului este profund eronata ca principiu, iar o astfel de mentalitate a condus la tipul de conflict instititutional pe care-l avem azi intre puterea Executiva si Judecatoreasca”, se arata in scrisoare.

Potrivit documentului, magistratii sustin ca actualul conflict a fost generat de catre ministrul Justitiei, Raluca Pruna, care nu a gestionat corespunzator relatia cu magistratii si personalul auxiliar si a avut un ”discurs manipulatoriu”.

”Acest conflict a fost generat in special de actiunile ministrului Justitiei, Raluca Pruna, care, pe langa neintelegerea modului cum functioneaza institutiile intr-un stat de drept, a gestionat in mod total neprofesionist relatia cu magistratii si personalul auxiliar, evitand sa discute in mod real problemele ridicate de acestia. In locul unei abordari focalizate pe solutii la problemele ridicate, aceasta a recurs, in mod inadmisibil, la un discurs manipulatoriu, incompatibil cu demnitatea pe care o ocupa”, conform documentului.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Magistratii sustin ca Raluca Pruna nu a adus o solutie la criza din justitie, asa cum s-a stabilit in intalnirea din 23 septembrie si ca prin declaratiile din ultima perioada ”a amplificat” conflictul ”pe care l-a generat”.

“Ministrul Justitiei arata prin acest comportament ca nu e un partener de discutii de buna credinta si compromite pozitia Executivului in discutiile cu puterea Judecatoreasca”, noteaza magistratii.

In scrisoare, magistratii spun ca ministrul Justitiei manipuleaza in continuare opinia publica, ”insinuand ca drepturile recunoscute prin hotarari judecatoresti se situeaza in afara legii si ca acestea ar putea fi analizate distinct de drepturile recunoscute de lege”.

Reprezentantii UNJR sustin ca Raluca Pruna i-a atacat pe magistrati, in loc sa isi asume faptul ”de a nu fi anticipat corect efectul OUG 20/2016”.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

UNJR sustine ca actuala situatie a fost agravata de faptul ca Guvernul a adoptat o noua Ordonanta de Urgenta.

”Pentru stabilirea nivelului maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, se iau in considerare numai drepturile salariale prevazute in actele normative privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si nu se includ drepturile stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti”, se arata in scrisoarea adresata premierului.

Magistratii sustin ca, astfel, Guvernul ”admite ca legea poate fi disociata de hotararile judecatoresti” si considera ca este ”de neimaginat” ca reprezentantii Guvernului nu au inteles ”enormitatea” acestor prevederi.

“Daca ministrul Justitiei – care avizeaza legalitatea actelor Guvernului – are asemenea carente in intelegerea unor chestiuni fundamentale de drept si separatie a puterilor, este de neimaginat cum nimeni din Guvern nu a inteles gravitatea si enormitatea unei asemenea preve deri in OUG 43/2016, care nu face altceva decat sa nege rolul fundamantal al judecatorului de a rosti legea”, potrivit documentului citat.

Citeste si:
Mihai Trăistariu a ajuns la capătul puterilor . Vrea să își...
Mihai Trăistariu a ajuns la...

Reprezentantii UNJR considera ca, in acest fel, Guvernul ”scoate” puterea judecatoreasca ”in afara legii”.

In document, magistratii sustin ca Raluca Pruna a avut o atitudine dispretuitoare fata de judecatori si dar si fata de lege si atributiile pe care le are ca ministru al Justitiei.

“Problema ridicata de magistrati nu este una de «oportunitate», deoarece nu negociem mariri de salarii, asa cum in mod nefondat si manipulatoriu se repeta in spatiul public. Problema pe care o ridicam este de «legalitate», pentru care ministrul Justitiei Raluca Pruna trebuie sa raspunda. Eschivarea permanenta a domniei sale arata ca evita sa isi asume raspunderea ce ii revine in calitate de ministru al justitiei”, se arata in scrisoare.

Magistratii mai sustin ca opinia publica este manipulata in ceea ce priveste salariile judecatorilor, despre care reprezentantii Guvernului spun ca ar fi peste 10.000 de lei. Ei spun ca in realitate, cei mai multi judecatori activeaza in instantele de fond si au salarii intre 3.500-8.000 de lei.

Citeste si:
Curățarea eficientă a filtrelor de particule cu soluția...
Curățarea eficientă a...

”Salarille juristilor din ministerul Justitiei sunt egale sau mai mari decat cele ale judecatorilor de la curtile de apel, iar asimilatii judecatorilor din cadrul ministerului au salarii ce depasesc 12.000 de lei”, se mai arata in document.

In acest context, magistratii o acuza pe Raluca Pruna de ipocrizie.

“Ipocrizia ministrului Justitiei Raluca Pruna – cu scopul de a induce cetatenilor imaginea ca magistrasii ar fi bugetari de lux – este intolerabila, in contextul in care Romania aloca pentru instante unul dintre cele mai mici bugete pe cap de locuitor din Uniunea Europeana”, potrivit scrisorii.

Magistratii mai spun ca declaratiile ministrului Justitiei au dus la actuala criza din sistem.

“Agresivitatea declaratiilor ministrei Pruna si atitudinea sfidatoare a acesteia fata de puterea Judecatoreasca, precum si amenintarile voalate pe care le-a transmis, au condus – pe fondul unor probleme acute din sistem – la actuala criza”, se arata in scrisoarea transmisa lui Dacian Ciolos.

UNJR precizeaza ca, pana la aceasta data, ”Memorandumul privind justitia” a fost adoptat de peste 60 la suta din instantele din tara, in semn de protest, iar alte instante au ales sa isi manifeste nemultumirile si in alt mod.

“In acest context, ministrul Justitiei Raluca Pruna continua o atitudine de fronda fata de sistemul judiciar, refuzand cu obstinatie o implicare adecvata pentru aplanarea acestei crize pe care ea insasi a generat-o”, potrivit documentului.

Magistratii mai spun ca ”au dat timp Guvernului” sa propuna o solutie ”pentru a-si corecta propria greseala”, dar deocamdata acest lucru nu s-a intamplat, scrie News.ro.

In finalul scrisorii, magistratii spun ca premierul poate veni cu o solutie la criza institutionala care sa fie discutata in sedinta CSM din 6 octombrie.

“Ceea ce ramane dupa acest ministru al justitiei este un haos institutional si un conflict intre puteri care va fi decontat de toti cetatenii ce se adreseaza justitiei“, mai scriu magistratii.

Potrivit UNJR, in urma intalnirii din 6 octombrie, asociatiile profesionale ale magistratilor vor face o evaluare a situatiei si vor ”trece la alte actiuni”, daca propunerea Guvernului nu ”restabileste legalitatea”.

Mai multe instante din tara protestreaza de la mijlocul lunii septembrie, magistratii purtand banderole albe la procese sau judecand doar cauze urgente. Ei cer adoptarea ”Memorandumului privind justitia”, in care sunt expuse problemele din sistemul judiciar si sunt solicitate diverse masuri pentru eficientizarea justitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.