Social 15 August 2016 10:00
Manifestarile de Ziua Marinei incep la ora 10.00, cand va fi ridicat cel mai mare drapel din Constanta pe catargul de pe faleza, iar militarii de la bordul navelor vor arbora pavilionul, geacul si Marele Pavoaz, in acordurile Imnului National.

Respingerea atacului aviatiei inamice, cautarea si atacul unui submarin inamic, localizarea acestuia cu o geamandura hidroacustica si lansarea unei torpile de exercitiu sunt cateva dintre elementele care vor fi prezentate de marinarii militari in cadrul celui mai mare spectacol naval din acest an, organizat de Ziua Marinei pe faleza din fata Comandamentului Flotei din Constanta, la care sunt asteptate mii de persoane. La manifestari si-a anuntat participarea si presedintele Klaus Iohannis.

Din Portul Tomis, vor rasuna cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, dupa care va urma cuvantul de deschidere al Sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Alexandru Mirsu si citirea Ordinului Comun al Ministrului Apararii Nationale, Ministrului Transporturilor si al Ministerului Afacerilor Interne privind sarbatorirea Zilei Marinei Romane 2016.

La ora 10.20, un sobor de preoti va oficia o ceremonie religioasa si vor fi depuse ancore de flori pe mare, in memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, insotit de alaiul sau, va veni de pe mare, pentru a deschide festivitatile marinarilor, iar din Portul Tomis va fi prezentat in premiera un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00, este programata inceperea exercitiului demonstrativ FNR 16, care cuprinde respingerea atacului aviatiei inamice, cautarea si atacul submarinului inamic, in timpul careia va fi lansata o torpila de exercitiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansata, in premiera, o geamandura hidroacustica pentru localizarea submarinului, respingerea desantului maritim. Publicul va primi si o invitatie la vals din partea celor trei remorchere maritime, nou intrate in serviciul Fortelor Navale Romane in acest an, dupa care va urma defilarea navelor si a aviatie civile.

Citeste si:
O constanțeancă, reținută de polițiști după ce și-a incendiat...
O constanțeancă, reținută de...

Garda de Onoare va incheia manifestarile de pe faleza din fata Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta in Portul Tomis, unde vor organiza traditionalele jocuri marinaresti.

De la ora 20.00, pe faleza din fata Cazinoului din Constanta, Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine un spectacol in aer liber, pana la ora 22.00, cand la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Marasesti va fi, in premiera, un foc de artificii. Ulterior, marinarii se vor retrage cu torte pe itinerariul Vraja Marii - Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Farmacia Miga - Prefectura Constanta - Statuia Victoriei.

La manifestarile prilejuite de Ziua Marinei vor fi prezenti si politisti de frontiera care vor participa cu ambarcatiuni la activitatile si exercitiile demonstrative organizate cu acest prilej.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Astfel, marinarii din cadrul Politiei de Frontiera vor lua parte la ceremoniile de ridicare a pavilionului si marelui pavoaz, vor depune coroane de flori in cinstea eroilor marinari, vor participa la jocurile marinaresti (trasul la parama, alergarea in sac, alergarea cu oul in lingura) si isi vor prezenta navele si ambarcatiile din dotare, potrivit News.ro.

Nava amiral "Stefan cel Mare” a Politiei de Frontiera va participa la un exercitiu organizat de Fortele Navale Romane, privind combaterea migratiei ilegale pe mare concomitent cu cautarea si salvarea navelor aflate in pericol, exercitiu realizat in colaborare cu navele Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM), din subordinea Ministerului Transporturilor.

La manifestarile de Ziua Marinei de la Constanta sunt asteptati sa asiste mii de turisti si constanteni. La eveniment si-a anuntat participarea si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, fiind invitate si alte oficialitati centrale si locale.

Citeste si:
Explicația Forțelor Navale pentru întreruperea slujbei ținute de...
Explicația Forțelor Navale...

Pentru buna desfasurare a evenimentelor de Ziua Marinei, in Constanta peste 400 de politisti vor asigura masurile de ordine publica, acestia urmand sa fie prezenti in strada, suplimentar fata de dispozitivul curent.

In zona unde au loc manifestarile din prima parte a zilei, traficul rutier va fi restrictionat in municipiul Constanta, intre orele 7.00 - 15.00, pe bulevardul Regina Elisabeta, intre intersectia cu strada Termele Romane si strada Remus Opreanu, pe strada Remus Opreanu, intre intersectia cu bulevardul Elisabea si strada Marinei, incepand de la intersectia acesteia cu strada Remus Opreanu si pana in dreptul Hotelului Palace.

Totodata, peste 250 de jandarmi din cadrul Gruparii Mobile Tomis Constanta, in cooperare cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean, vor fi prezenti la manifestarile de Ziua Marinei din Constanta pentru desfasurarea in conditii optime a acestui eveniment.

Citeste si:
O profesoară din Bacău, petiție pentru eliminarea festivităților de...
O profesoară din Bacău,...

La sfarsitul acestei saptamani, pe litoralul romanesc s-au aflat peste 200.000 de turisti, toate locurile de cazare fiind ocupate.

Luni seara va avea loc si un eveniment prilejuit de faptul ca statiunea Mamaia implineste 110 ani. Astfel, de la ora 20.00, in Piateta Cazino, este programat spectacolul “Mamaia in costum de baie”, in regia lui Lucian Iancu, urmat de un concert Damian Draghici & Brothers, seara urmand sa se incheie cu un spectacol de artificii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.