Slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, de Ziua Marinei, 15 august, a fost întreruptă luni de organizatori şi i-a fost dat cuvântul şefului Statului Major al Forţelor Navale, Mihai Panait. Prelatul și-a continuat slujba, preț de aproape cinci minute, fără sunet, apoi a părăsit portul militar. Ulterior, el a spus jurnaliștilor că este pentru prima dată când i se întâmplă așa ceva și că nu vrea să interpreteze gestul. Explicația oficială de la Forțele Navale pentru incident.

Forțele Navale, explicație pentru întreruperea slujbei ținute de Ziua Marinei de către ÎPS Teodosie

Întrebat dacă s-a supărat, ÎPS a răspuns: „De ce să mă supăr, nu am voie să mă supăr. Îi compătimesc pe cei care au făcut asta pentru că înaintea lui Dumnezeu vor răspunde".

Totuși, Arhiepiscopia Tomisului a calificat incidentul produs în timpul slujbei oficiate de IPS Teodosie la Ziua Marinei din Portul Militar Constanţa drept „un gest fără precedent", iar Statul Major al Forţelor Navale a anunţat că regretă situaţia, precizând că a fost cauzată de „o defecţiune tehnică".

„Referitor la incidentul tăierii microfonului în timpul slujbei IP Teodosie, ArhiepiscopiaTomisului consideră că este un gest fără precedent şi aşteaptă de la organizatori un punct de vedere oficial asupra celor întâmplate", a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) a reacţionat arătând că regretă situaţia creată, aceasta fiind cauzată de o „eroare de comunicare survenită între personalul tehnic care a asigurat desfăşurarea ceremoniei".

„Statul Major al Forţelor Navale, în calitate de instituţie organizatoare a ceremoniei de luni, 15 august, din Portul militar Constanţa, regretă situaţia creată pe timpul oficierii serviciului religios. Întreruperea amplificării sunetului pe timpul acestui moment a fost cauzată de o defecţiune tehnică a circuitului audio.

Din nefericire, această avarie nu a putut fi sesizată şi comunicată în timp util prezentatorilor ceremoniei. Aceştia nu aveau legatură vizuală cu locul de oficiere, interpretând întreruperea sunetului drept încheierea serviciului religios şi, astfel, au introdus următorul moment din ceremonial", se arată în poziţia transmisă de SMFN.

Citeste si:
De unde vine numele România. Explicațiile istoricilor
De unde vine numele România....

Instituţia menționează că, în cel mai scurt timp, conducerea SMFN va transmite către Arhiepiscopia Tomisului o informare oficială cu privire la cele întâmplate şi exprimă încă o dată regrete pentru eroarea de comunicare survenită între personalul tehnic care a asigurat desfăşurarea ceremoniei.

Declarațiile lui IPS Teodosie: „Mi-e milă de ce o să pățească aceia care au întrerupt slujba”

ÎPS Teodosie nu crede în varianta că a fost o greșeală tehnică și a afirmat, la scurt timp după eveniment, că a fost un lucru intenționat. Mai mult, ierarhul a transmis și un mesaj pentru cei care au organizat această manifestație.

„Eu am crezut că e o problemă tehnică. Încă mă pregăteam să rostesc rugăciunea să strig din răsputeri ca și cum aș fi avut microfon să audă toată lumea. Ne-am terminat rugăciunea încet, n-am lăsat rugăciunea neterminată, dar n-au ascultat-o militarii şi cei care ne-au urmărit în direct. Cred că au fost foarte derutați și triști. Esența slujbei era rugăciunea la care nu s-a mai dat voie.

Citeste si:
Gazprom va întrerupe din nou livrarea gazelor prin Nord Stream 1,...
Gazprom va întrerupe din nou...

Sigur că a fost intenționat, dar nu ştim cine l-a comandat. Noi am crezut că e greșeală, e defecțiune tehnică, așa am avut impresia. Niciodată n-a fost așa ceva. Am un mesaj de compătimire pentru că era rânduiala bisericii şi a lui Dumnezeu și a fost sfidat Dumnezeu și marinarii. Gestul ăsta e atât de absurd, că nu merită comentat.

Să-l comenteze cei ce au făcut această blocare, această întrerupere dacă au ce să comenteze. Eu nu lipsesc niciodată de la aceste ceremonii, dar niciodată n-a existat asemenea întrerupere bruscă, voită. Nu, nu are calificare. Eu mi-am dus rugăciunile la capăt. Trebuie să mă rog și pentru cei ce erau acolo și pentru cei ce au întrerupt.

De asta îi compătimesc că și ei sunt ai noștri, dar sau îndărătnici şi îmi e milă de ce o să pățească. Odată un polițist tot așa m-a întrerupt și a fost o obraznic și a venit personal să-şi ceară iertare că totul îi mergea pe dos. Mi-au spus 17 minute și trecuseră numai 10. Domnul ministru al Apărării când m-am întâmpinat mi-a spus că avem 17 minute, ori dacă vom cronometra vedem că nu sunt 17 minute”.

Citeste si:
Actorul Mitică Popescu va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Bellu....
Actorul Mitică Popescu va fi...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2022 - 06 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.