Gazprom a anunțat că va întrerupe, din nou, pentru trei zile, în perioada 31 august - 2 septembrie, livrările de gaze naturale rusești către Uniunea Europeană (UE) prin Nord Stream 1. Motivul invocat de ruși: lucrări de mentenanță.

Gazprom va întrerupe din nou livrarea gazelor rusești către UE prin Nord Stream 1

Livrările de gaze naturale ruseşti către UE prin gazoductul Nord Stream 1 urmează să fie întrerupte, timp de trei zile, din data de 31 august până pe 2 septembrie, în vederea unor lucrări de „mentenanţă", anunţă vineri gigantul rus Gazprom, relatează AFP.

„Este necesar să se procedeze la o mentenanţă din 1.000 în 1.000 de ore"​ cu privire la funcţionare, motivează într-un comunicat Gazprom.

Decizia riscă să reaprindă temeri cu privire la penuria de gaze naturale în UE, care acuză Moscova de un şantaj energetic. Un membru de rang înalt al Partidului Liber Democrat (FDP), Wolfgang Kubicki, a fost criticat vineri pentru că a sugerat că Germania trebuie să pornească gazoductul Nord Stream 2 pentru a-şi umple depozitele pentru iarnă.

„Ar trebui să ne grăbim să deschidem Nord Stream 2 pentru a umple depozitele de gaz pentru iarnă", a declarat Kubicki pentru grupul media RDN (RedaktionsNetzwerk Deutschland).

Nu există „un motiv rezonabil" de a nu face acest lucru, a completat el. Kubicki, vicelider al FDP şi vicepreşedinte al Parlamentului german, a respins obiecţia autorului interviului conform căruia o astfel de decizie ar fi percepută ca un triumf pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

El a spus că, „dacă unitățile de stocare a gazului sunt pline, putem închide din nou Nord Stream 2 - ca și alte gazoducte, când devenim independenți față de gazul rusesc. Dar nu suntem acolo încă”. Comentariile sale au fost blamate inclusiv de partidul său, care face parte din coaliția cancelarului Olaf Scolz de la guvernare.

Citeste si:
România va oferi gaz Republicii Moldova. Ciucă: „Cinci milioane de...
România va oferi gaz...

Rusia a oprit gazul prin Nord Stream 1, pentru 10 zile, în iulie

Între 11 și 21 iulie s-au desfășurat lucrările anuale de întreținere la cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania, Nord Stream 1. Drept urmare, livrările au fost oprite timp de 10 zile, iar statele europene au început să-și arate temerile cu privire la sistarea permanentă a acestora, din cauza războiului.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că țara ar trebui să se confrunte cu posibilitatea ca Rusia să suspende fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 dincolo de perioada de întreținere programată.

„Bazându-ne pe modelul pe care l-am văzut, nu ar fi foarte surprinzător acum dacă s-ar găsi un mic detaliu tehnic și atunci ar putea spune 'acum nu mai putem să-l pornim'", a declarat el la un eveniment la sfârșitul lunii iunie.

Citeste si:
Noi reguli în cazul comenzilor online, din ianuarie 2023. Livrările...
Noi reguli în cazul...

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile potrivit cărora Rusia se folosește de petrol și gaze pentru a exercita presiuni politice, spunând că oprirea pentru întreținere a fost un eveniment programat, și că nimeni nu „inventează" nicio reparație.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.