Social 13 Iunie 2022 11:20 de Clara Vacaru
O profesoară din Bacău a lansat o petiție în mediul online prin care solicită renunțarea la premierea publică a elevilor, la finalul anului școlar.

Printre argumentele pe care le aduce este și suferința celor cu rezultate mai puțin bune. Totodată, profesoara menționează și încălcarea datelor cu caracter personal.

”Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public”

"Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc și sunt profesor doctor la Școala Gimnazială "Ion Creangă" din Bacău. Această petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separâdu-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați.

Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu”, scrie profesoara, în petiție.

Ana-Nela Popoveniuc spune că sistemul actual duce la ură între colegi, încă de la cele mai fragede vârste.

”Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor. Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți.

Citeste si:
Zeci de deputați municipali din Rusia sprijină petiția prin care se...
Zeci de deputați municipali...

Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil", scrie în petiția lansată de profesoară, semnată de aproape 400 de persoane până luni dimineață, 13 iunie, potrivit ziare.com.

Psihologul Mihai Copăceanu: "Ce învață copilu' mamii: că mama e fericită dacă eu am premiul I”

Psihologul Mihai Copăceanu, doctor in medicină, trage si el un semnal de alarmă în legătura cu premierea elevilor și ”validarea” lor în funcție de rezultatele de la scoală.

"Mi-e plin Facebook-ul de diplome. La ăștia mici. Mici de tot (6, 7,8, 10 ani). Diplome de la grădi. Diplome în brațe și doamna învățătoare alături zâmbind larg. Domne, cât stres e că al meu nu a luat premiul întâi și cât stres pe doamna să dea la cât mai mulți premii și mențiuni (”dragă e băiatu domnului X, cu să nu-i dau premiu, fac cumva, modific, etc”).

Citeste si:
Regista organizează pe 9 februarie 2023 a doua ediție a Galei...
Regista organizează pe 9...

Vă dați seama că și la acest nivel vorbim de fake, superficialitate și chiar corupție? Mai mult: vedem că și la grădi avem absolvire șmecheră cu tocă, petrecere, șampanie (bine fără alcool). În unele cazuri și cu robă. La grădi, ne-am înțeles?!

Ce învață copilu' mamii: că mama e fericită dacă eu am premiul I. Că eu trebuie să obțin premiul întâi ca să o fac pe mama fericită. De fapt afirmația e valabilă și la liceu și la facultate.

Adolescenții îmi spun clar: "vreau să întru la liceu/facultate în primul rând ca să nu-mi dezamăgesc părinții”... atât de trist.

Ce citesc eu din pozele de final de an. Părinți care sunt fericiți (și se validează că părinți buni-vorba lui Winnicott) dacă odrasla a obținut numai f.b.-uri (1 singur b) și o diplomă (sau mai multe), dacă a obținut premiul întâi."

Citeste si:
Profesorii amenință cu greva generală din cauza salariilor
Profesorii amenință cu greva...

"Totuși, pe scurt: ce mesaj îi transmitem copilului când îi solicităm rezultate școlare, premii? Când mă supăr pe el că nu a obținut media dorită de mine că părinte?

Competiție, luptă, cifre: ”al meu e mai deștept că al tău”, să ai note maxime la toate materiile. Dacă la desen nu ai luat 10 (pentru că da, nu ai talent frățică, nu ești geniu universal), profu e de vină. Cum să-ți strice media (auzi ce expresie penibilă). Să ne motiveze diriga toate absențele. Cum 9 la purtare. Wai, al meu e cel mai bun. Să îi mărească media. Auzi, tu știi cine e tati? De fapt, dacă am luat premiul I sunt mai deștept ca tine, fraiere!” Și uite așa naștem conflicte între copiii mici care se propagă până la maturitate”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Iunie 2022 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.