Profesorii anunță că pregătesc o serie de proteste și vor intra în grevă generală dacă Guvernul nu va adopta salariul mediu brut pe economie ca bază de salarizare în educație. Sindicaliștii afirmă că dacă cerințele lor nu vor fi rezolvate, vor închide instituțiile de învățământ în luna mai, înainte de încheierea anului școlar.

Profesorii vor să intre în grevă generală dacă Guvernul nu le acceptă condițiile

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” se arată nemulțumite de schimbarea care a fost făcută în proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar. Mai exact, a fost eliminat un articol potrivit căruia “În conformitate cu principiul importanţei sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic”.

Profesorii cer ca Guvernul să adopte salariul mediu brut pe economie ca bază de salarizare în educație. În urma excluderii acestui articol, profesorii debutanți vor ajunge să aibă un salariu net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic față de multe alte categorii de salariați care au studii inferioare celor ale cadrelor didactice.

Sindicaliștii spun că coaliția nu ar fi de acord nici cu un alt articol potrivit căruia “Finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cu toate componentele sale de asigurare a funcţionării, reprezintă anual, minim 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”. Cele două federații sindicale susțin că în asemenea caz, educația va continua să fie subfinanțată.

Care este programul acțiunilor de protest anunțat de sindicate:

Sindicaliștii au anunțat autoritățile că sunt gata să iasă în stradă pentru a protesta și vor intra în grevă generală chiar înainte de încheierea anului școlar dacă cerințele lor nu vor fi luate în considerare. Prin urmare, aceștia și-au dezvoltat deja și un program al acțiunilor de protest.

Citeste si:
Deca: „Trebuie să reducem numărul celor care nu se prezintă la...
Deca: „Trebuie să reducem...


  • Pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023;

  • Marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023;

  • Declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai;

  • Alte acțiuni specifice.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Februarie 2023 - 03 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.