Petiţia publică prin care preşedintelui rus Vladimir Putin i se cere să demisioneze din funcţie a strâns adeziunea a zeci de deputaţi (consilieri) municipali din toată Rusia. Aceștia cer ca Duma de Stat să îl acuze pe șeful statului rus de înaltă trădare pentru declanșarea războiului în Ucraina. 

Rusia: Zeci de deputați municipali sprijină petiția prin care se cere demisia președintelui Vladimir Putin

„Din ce în ce mai mulţi deputaţi aderă la cererea ca Vladimir Putin să demisioneze", a declarat luni presei Dmitri Paliuga, autorul acestei iniţiative, deputat municipal din Sankt-Petersburg.

Petiţia, care nu a fost trimisă încă Dumei (camera inferioasă a parlamentului federal), a fost semnată de deputați ai consiliilor municipale din Rusia. Printre cei care și-au exprimat votul se numără consilieri din Moscova și Sankt Petersburg, precum și primari din alte regiuni ale părții europene a țării și Siberia.

Paliuga a arătat pe contul său de Twitter că a fost citat să se prezinte marţi în faţa unui tribunal districtual din Sankt Petersburg pentru presupusa discreditare a şefului statului.

Cu toate acestea, politicianul a declarat că nu-şi regretă hotărârea de a se adresa Dumei, deoarece, în ultimele zile, a primit un mare sprijin din partea concetăţenilor săi din districtul Smolninski, gest pe care l-a considerat „de o valoare inestimabilă".

„Decizia lui Putin dăunează securității Rusiei și cetățenilor săi”

Paliuga şi câţiva dintre colegii săi s-au adresat Dumei săptămâna trecută cu cererea ca aceasta să îl acuze pe Putin de înaltă trădare pentru iniţierea „operaţiunii militare speciale”.

„Considerăm că decizia preşedintelui Putin de a lansa operaţiunea militară specială dăunează securităţii Rusiei şi cetăţenilor săi”, se arată în petiţie.

Obiectivul petiţiei este ca Putin să fie înlăturat din funcţia de la conducerea statului, unde a ajuns în anul 2000 şi, conform reformei constituţionale, ar putea rămâne până în 2036.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

„În opinia noastră, odata cu începerea operaţiunii militare speciale pe teritoriul Ucrainei în acţiunile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, există indicii ale unei infracţiuni prevăzute de articolul 73 din Constituţia Federaţiei Ruse, înaltă trădare”, subliniază aceştia.

Conform solicitării, cetățeni ruși au murit de la începutul invaziei, economia națională s-a deteriorat și are loc un exod al investitorilor și al creierelor. Mai mult, NATO se extinde spre est, iar decizia președintelui a dus la dublarea graniței dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică odată cu intrarea Finlandei și a Suediei.

Războiul a provocat un efect invers „demilitalizării” țării vecine cu furnizări de armament occidental în valoare de mai bine de 38.000 de milioane de dolari. Potrivit unui sondaj făcut public săptămâna trecută, 70% dintre ruși susțin într-o mai mare sau mai mică măsură campania militară în Ucraina, în vreme ce 18% din populație se opune.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Septembrie 2022 - 07 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.