Israelul a cerut demisia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, după ce acesta a declarat că „atacurile îngrozitoare” comise de gruparea Hamas împotriva Israelului în 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian”. Mai mult, a afirmat acesta, atacul asupra Israelului nu a avut loc „într-un vid”, ci a urmat după „56 de ani de ocupație sufocantă” pentru poporul palestinian de către Israel, relatează CNN şi The Guardian.

Israelul cere demisia secretarului general al ONU, Antonio Guterres

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Antonio Guterres ar trebui să demisioneze, calificând discursul drept „șocant”. Oficialul a afirmat că liderul ONU nu este potrivit pentru a conduce organizația, pentru că acest discurs arată că este „complet deconectat de realitatea din regiune și privește masacrul comis de teroriștii naziști din Hamas într-un mod distorsionat și imoral”.

Și ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, care s-a aflat marți la ONU, a spus că refuză să se întâlnească cu Guterres și că „nu este loc pentru o abordare echilibrată”.

Marți, în Consiliul de Securitate al ONU, au fost emoții mari după ce Gutteres a făcut apel la „o încetare imediată a focului din motive umanitare”. El a afirmat că în Gaza se înregistrează „încălcări clare ale dreptului umanitar internațional”.

Antonio Guterres a avertizat că situația din Orientul Mijlociu devine tot mai gravă. În remarcile făcute marţi, la New York, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, Guterres a cerut o încetare imediată a focului şi a avertizat că acest conflict s-ar putea extinde şi în alte părţi ale regiunii.

„Este important să recunoaştem, de asemenea, că atacurile comise de Hamas nu au avut loc într-un vid. Poporul palestinian a fost supus timp de 56 de ani unei ocupaţii sufocante”, a spus Guterres. Oficialul a adăugat că palestinienii „şi-au văzut pământul devorat în mod constant de colonii şi afectat de violenţă”.

În acelaşi timp, secretarul general al ONU a precizat că „nemulţumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas”. Acesta a completat, pe de altă parte, că nici poporul palestinian nu ar trebui să fie pedepsit colectiv pentru atacurile Hamas.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Deci, potrivit lui Guterres, toate părțile implicate în conflict ar trebui „să aibă o grijă constantă în desfăşurarea operaţiunilor militare pentru a cruţa civilii” şi le-a cerut „să respecte şi să protejeze spitalele şi să respecte inviolabilitatea instalaţiilor ONU care adăpostesc peste 600.000 de palestinieni”.

Guterres: „Ajutorul livrat în Gaza nu corespunde nevoilor enorme”

Antonio Guterres a marcat că ajutorul livrat în Fâșia Gaza nu corespunde nevoilor enorme ale acesteia, inclusiv rezervele de combustibil care sunt pe cale să se epuizeze „în câteva zile”. Secretarul general al ONU a făcut din nou apel pentru „o încetare imediată a focului din motive umanitare”, o soluție cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian şi eliberarea imediată a tuturor ostaticilor „fără condiţii”.

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Octombrie 2023 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.