Turcia și Siria trăiesc a șasea zi de coșmar după ce la începutul acestei săptămâni un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit cele două țări, transformând mai multe regiuni în ruine. Echipele de salvare nu încetează căutările pentru a salva viețile oamenilor care au rămas prinși sub dărâmături. Chiar dacă speranțele sunt destul de slabe, salvatorii nu se dau bătuți și mai au o speranță. Bilanțul deceselor în urma cutremurelor din Turcia și Siria a ajuns la peste 24.000 de persoane. Autoritățile spun că cifrele vor crește și mai mult în perioada următoare. Între timp, ONU trimite echipe de salvare și produse alimentare în sprijinul victimelor cutremurului.

Bilanțul deceselor în urma cutremurului din Turcia și Siria a ajuns la peste 24.000 de persoane

În a șasea zi de la cumplitul cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade care a zguduit Turcia și Siria, autoritățile au anunțat că numărul deceselor depășește 24.000 de persoane. Imaginile tragicului eveniment sunt greu de privit, totul fiind transformat într-un morman de ruine și o mare de trupuri. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat joi că „nu am văzut încă întreaga amploare a pagubelor și a crizei umanitare care se desfășoară în fața ochilor noștri”.

Organizația Mondială a Sănătății este de părere că în urma acestui eveniment vor avea de suferit până la 23 de milioane de oameni. Dimensiunea dezastrului este enormă, iar pierderile de vieți omenești este un tablou și mai tragic.

Am făcut o mică cartografiere a dimensiunii zonei afectate. Este de mărimea Franței”, a declarat Caroline Holt, director pentru dezastre, climă și crize la Federația Internațională a Crucii Roșii (IFRC).

ONU trimite echipe de salvare și produse alimentare în zonele afectate de cutremur

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a transmis că aproximativ 130 de echipe de căutare și salvare urbană din întreaga lume intervine acum în Turcia, iar alte 57 de echipe trebuie să ajungă. Acestea s-au alăturat echipelor din Turcia pentru a le oferi o mână de ajutor și pentru a salva viața celor care au rămas sub ruinele cutremurului. De asemenea, Programul Alimentar Mondial al ONU face apel la 77 de milioane de dolari pentru furnizarea rației alimentare și mese calde pentru 874.000 de persoane care au avut de suferit în urma cutremurelor din Turcia și Siria.

Citeste si:
Cutremur puternic în Turcia. Au fost înregistrate cel puțin 23 de...
Cutremur puternic în Turcia....

Pentru miile de oameni afectați de cutremure, hrana este una dintre cele mai importante nevoi în acest moment, iar prioritatea noastră este de a o face să ajungă rapid la cei care au nevoie de ea”, a declarat directorul regional al PAM pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Corinne Fleischer, într-un comunicat.

Vineri, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că autoritățile ar trebui să reacționeze și să intervină mai rapid în urma cutremurului devastator ce a avut loc luni dimineață. Echipele de salvare lucrează fără pauză și încearcă sp ajungă cât mai rapid la cei care încă mai dau semne de viață.

Cutremurul din 6 februarie 2023 este cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani care a avut loc în Turcia. Un cutremur la fel de puternic a avut loc în nord-vestul Turciei în anul 1999, în urma căruia au murit peste 17.000 de persoane.

Citeste si:
Numărul deceselor în urma cutremurului din Turcia și Siria trece de...
Numărul deceselor în urma...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.