Războiul declanșat de Rusia în Ucraina golește arsenalele Europei. Țările din UE au rămas fără armanent pentru propria apărare, avertizează șeful diplomației Uniunii. Oficialul completează că stocurile de armament ar trebui întregite prin achiziții comune ale țărilor membre. Pe de altă parte, ajutorul militar are efecte în țara atacată de forțele moscovite. Ucraina a anunțat primele succese concrete în contraofensiva din sudul teritoriului.

Războiul din Ucraina golește arsenalele țărilor din UE, lăsându-le fără armament pentru propria apărare

„Stocurile militare ale majorităţii statelor membre (în UE) sunt, nu aş zice epuizate, dar reduse într-o mare măsură, deoarece am furnizat Ucrainei o mare cantitate de material care trebuie înlocuit", a declarat Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene.

Oficialul îndeamnă statele membre să cumpere, în comun, armament pentru refacerea stocurilor. Dacă achizițiile s-ar face de către fiecare țară în parte, rezultatul ar fi o mare risipă de fonduri, în opinia lui Borrell.

Ucraina cere în continuare ajutor

În vizită la Bruxelles, prim-ministrul Ucrainei a cerut continuarea livrărilor de arme. „Rusia, în prezent, desfăşoară un război, cu armata, în Ucraina. Dar, în acelaşi timp, Rusia desfăşoară şi un război hibrid pe tot continentul european, împotriva Uniunii Europene", a declarat Denys Shmyhal.

După ce a păstrat secretul asupra contraofensivei din sudul teritoriului, pentru a nu devoala informații inamicului, conducerea de la Kiev a anunțat primele rezultate. Au apărut imagini ale militarilor ucraineni ridicând drapelul național într-un orășel din regiunea Herson. De asemenea, în Donbas a fost respinsă o ofensivă rusă. În schimb, un sediu al Crucii Roșii ucrainene a fost bombardat a doua oara săptămâna trecută.

„Nu le înţeleg motivele, dar vă pot spune că ei încalcă toate regulile războiului, încalcă prevederile Convenţiei de la Geneva. Este o crimă de război", a declarat Taras Logginov, liderul Crucii Roșii ucrainene.

La centrala nucleară Zaporojie, însă, situația rămâne îngrijorătoare. Ultimul reactor operațional a fost deconectat de la rețea după un nou bombardament pentru care cele două forțe se acuză reciproc. Reactorul nu a fost avariat și funcționează normal, dar Ucraina va trece printr-o iarnă grea în lipsa energiei produse la centrală.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va publica astăzi raportul misiunii sale de inspecţie la Zaporojie. Guvernul ucrainean cere Agenţiei să obţină retragerea militarilor ruşi din incinta centralei şi înlocuirea lor cu forţe ONU.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.