Social 31 Mai 2016 14:40
Un studiu condus de cercetatorii de la Universitatea din California de Sud (USC), din Los Angeles, publicat in jurnalul medical Cell Reports, sustine ca o dieta asemanatoare cu postul ar putea reduce simptomele sclerozei multiple.

Tot mai multe dovezi sustin beneficiile unei diete sarace in calorii, nu doar in privinta greutatii, dar si in ceea ce priveste reducerea simptomnelor sclerozei multiple, noteaza CSID.

Intr-un studiu separat, publicat anul trecut, s-a aratat faptul ca o cura de slabire nu reduce doar grasimea abdominala, ci si markerii atribuiti procesului de imbatranire, atat la soareci cat si la oameni. Rezultatele initiale ale acestui studiu clinic aplicat asupra pacientilor a aratat ca o dieta asemanatoare cu postul este sigura, fezabila si poate fi foarte benefica.

“Pe perioada dietei, in corp este produs cortizonul, care initiaza un proces de distrugere a celulelor autoimune. Acest proces determina si crearea de noi celule sanatoase”, a declarat Valter Longo, autorul studiului, de la USC Longevity Institute al Scolii Davis de Gerontologie.

Scleroza multipla (SM) este o boala autoimuna care afecteaza sistemul nervos. Aceasta boala consta in faptul ca celulele imunitare ataca propriul sistem nervos, cu urmari precum pierderea vederii, amorteala si chiar paralizie. Se estimeaza ca boala afecteaza aproximativ 2,4 milioane de persoane, la nivel mondial.

Studiul a constat in doua parti: mai intai s-au efectuat teste pe cobai, apoi a urmat un studiu clinic restrans pe oameni.

Pentru prima parte a studiului, cercetatorii au pus un grup de soareci cu boli autoimune la cura de slabire, pe o perioada de trei zile, o data la fiecare sapte zile, in trei cicluri diferite, cu un grup de control standard, pentru comparatie. Rezultatele au aratat ca dieta a redus simptomele bolilor si a cauzat o recuperare totala in cazul a 20% dintre acestia. Dieta care imita postul a prelungit speranta de viata si starea generala de sanatate a soarecilor, iar in cazul oamenilor a redus riscul de cancer, boli cardiovasculare si diabet.

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

Conform CSID, coordonatorul studiului a declarat ca au pornit de la intrebarea: "Este posibil ca aceasta dieta sa omoare celulele rele si sa genereze celule noi, bune?".

Acest tip de dieta a cauzat o recuperare totala la 20% dintre soareci, alaturi de o imbunatatire a celulelor albe “celulele T”, responsabile de imunitate. S-a observat si cresterea nivelului hormonului corticosteroid, care este eliberat de glandele renale pentru controlul metabolismului si o reducere de citokine responsabile de reparearea zonelor afectate de inflamatii sau alte traume.

Asadar, dieta care imita postul promoveaza regenerarea mielinei, stratul de proteine si grasimi ce izoleaza fibrele nervoase din maduva spinarii si creier (in cazul sclerozei multiple este distrusa de propriul sistem imunitar). Mielina este critica pentru conducerea impulsurilor nervoase prin tot sistemul nervos. Regenerarea mielinei este un element esential pentru incetinirea sclerozei multiple si se pare ca o dieta saraca in calorii poate fi de ajutor.

Citeste si:
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către APAN, comunitate...
Redirecționează 3,5% din...

“Pe de o parte, aceasta dieta omoara celulele imune rele. Apoi, cand soarecii se intorc la dieta lor normala, sunt generate celule imune bune, precum si celule ce ajuta la regenerarea straturilor de mielina, permitand soarecilor o imbunatatire a conditiei lor”, a explicat Valter Longo, coordonatoul studiului.

In cea de a doua parte a studiului, cercetatotii au testat siguranta si eficienta dietei intr-un studiu clinic pe 60 de pacienti care sufereau de scleroza multipla recurent-remisiva (SMRR), cea mai comuna forma de SM, intalnindu-se la 85% dintre cazuri. 18 pacienti au urmat o dieta ce imita postul timp de sapte zile, apoi au urmat o dieta mediteraneana timp de sase luni. In paralel, 12 participanti au urmat o dieta normala, controlata, iar 18 dintre ei au urmat o dieta ketogenica, adica bogata in grasimi, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
De ce este necesar să știi engleza dacă vrei să studiezi în...
De ce este necesar să știi...

Cei care au primit o dieta asemanatoare cu postul timp de sapte zile, urmata de dieta mediteraneana, precum si cei care au urmat dieta ketogenica, au raportat imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea vietii si a starii lor de sanatate fizica si mentala.

Cercetatorii au notat faptul ca studiul este limitat, deoarece nu s-a testat daca doar urmarea unei diete mediteraneane ar fi avut aceleasi rezultate. Valter Longo a declarat faptul ca aceste descoperiri au nevoie de investigatii ulterioare.

Cercetatorii ar trebui sa determine daca o dieta asemanatoare postului ar putea ajuta pacienti si cu alte boli autoimune. In plus, eficienta dietei ar trebui testata la scara mai larga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.