Social 19 Iunie 2015 11:11
Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, a fost scos in catuse, joi seara, din sediul DNA Ploiesti, dupa aproximativ opt ore de audieri, alaturi de edil fiind scos si consilierul local Ion Brad, ambii fiind acuzati de constituire de grup infractional si trafic de influenta.

La iesirea din sediul DNA Ploiesti, Chiliman a spus ca nu comenteaza ”in niciun fel” acuzatiile aduse de procurori. Totodata, intrebat daca i s-au cerut bani pentru PNL, Chiliman a raspuns negativ. Chiliman si Brad vor fi dusi la Campina, in arestul Politiei Judetene Prahova, urmand ca vineri sa fie prezentanti instantei supreme cu propunere de arestare preventiva.

La sediul DNA Ploiestiau fost audiati si fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si consilierul personal al primarului, Ioana Costescu.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, joi seara, intr-un comunicat, ca primarul Andrei Chiliman este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta, in forma continuata, procurorii antocoruptie dispunand retinerea acestuia pentru 24 de ore. Alaturi de primar, a fost retinut si consilierul local Ion Brad.

De asemenea, procurorii au inceput urmarirea penala fata de Vlad Octavian Moisescu si Ioana Costescu, pentru constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, si liberalul Ion Brad, consilier local la Sectorul 1, pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta.

In ordonantele procurorilor se arata ca inca din anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infractional organizat, format din acesta, Ioana Costescu (consilier personal al primarului Andrei Chiliman si interfata lui Moisescu la Primaria Sectorului 1), Andrei Chiliman si Ion Brad (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie si asimilate acestora, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare, de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica, pe parcursul derularii contractelor incheiate cu primaria.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

”Vlad Moisescu era cel care coordona grupul infractional, solicita si incasa comisioanele si dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, in timp ce Ioana Costescu si Ion Brad derulau activitati de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora, iar Andrei Chiliman, prin prisma atributiilor conferite de functia sa, garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si ulterior, pe parcursul derularii acestora”, se arata in comunicatul DNA.

Banii primiti de la reprezentantii societatilor comerciale, in modalitatea descrisa mai sus, au fost impartiti intre Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad, Andrei Chiliman si filiala unui partid politic, in urmatoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.

Citeste si:
Igor Jovkva, consilierul lui Zelenski: Știm că vom câştiga
Igor Jovkva, consilierul lui...

Diferenta de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Conform sursei citate, grupul infractional a obtinut de la reprezentantii a doua societati comerciale beneficiare ale unor contracte de lucrari publice (lucrari de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din sectorul 1 al municipiului Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier) sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 lei. Aceasta din urma suma de bani a reprezentat un procent de 10% din platile facute de Primaria Sectorului I Bucuresti catre firma respectiva, in perioada 2007 - 2014, in baza contractelor incheiate cu institutia publica mentionata, potrivit DNA.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca firma controlata de Gheorghe Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte cu Primaria Sectorului 1, pentru consultanta in activitati precum lucrari de asfaltare si anvelopari de blocuri. Angajati ai Primariei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Citeste si:
Fostul primar Andrei Chiliman a scapat de controlul judiciar
Fostul primar Andrei Chiliman...

Unul dintre contracte, care avea ca obiect "Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de constructii privind lucrarile de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din Sectorul 1 al municipiului Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier", ar fi fost incheiat intre Primaria Sectorului 1, in calitate de achizitor, si SC Romair Consulting SRL, in calitate de prestator, in 13 septembrie 2011.

Sursele citate precizau ca, pentru a plati "comisionul" stabilit in schimbul sprijinului care i-ar fi fost acordat pentru obtinerea de la Primaria Sectorului 1 a contractului din 13 septembrie 2011, o parte din banii incasati de firma lui Gheorghe Boeru din fonduri publice (inclusiv din cei incasati de la SC Hidro Prahova SA) ar fi fost tranzitati, la dispozitia omului de afaceri, fara a avea la baza justificari economice reale, scosi in numerar si folositi in interesul personal al acestuia.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Conform surselor citate, in vara anului 2012 ar fi fost dati 300.000 de lei, la sediul Primariei Sectorului 1, in baza unei intelegeri intre Gheorghe Boeru si Vlad Octavian Moisescu, fostul trezorier al PNL, si Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman. Sursele citate sustineau ca banii ar fi fost impartiti, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.